Temelínský první blok po poruše opět dodává elektřinu

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 27. dubna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín dnes od půlnoci opět vyrábí elektřinu v obou svých blocích. Řekl to mluvčí elektrárny Václav Brom. První blok vyřadil ve čtvrtek ráno výpadek jednoho ze čtyř hlavních cirkulačních čerpadel. Energetici součástky ochrany vyměnili a odzkoušeli. Odpoledne pak znovu nastartovali reaktor a za několik hodin připojili blok do rozvodné sítě.

Příčinou výpadku byl chybný signál, který vyslaly přístroje elektrické ochrany na čerpadle. Čerpadlo přivádí chladící vodu od reaktoru do parogenerátoru.

Nyní obsluha Temelína zvyšuje výkon reaktoru zhruba o tři procenta za hodinu. Maximální úrovně by měl blok dosáhnout ještě během dnešního dne.

Porucha byla během krátké doby druhým problémem, kvůli kterému musel být reaktor prvního temelínského bloku odstaven. Ve středu zařízení na několik hodin vyřadil z provozu výpadek jednoho z cirkulačních čerpadel chladící vody v nejaderné části. Příčinou byla signalizace zvýšené vlhkosti v motoru čerpadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK