Barroso: Silné euro je známkou silné ekonomiky

29.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Silné euro je známkou síly evropské ekonomiky, a ne důvodem k obavám. Uvedl to předseda Evropské komise José Manuel Barroso na setkání s novináři po svém projevu v sídle newyorské akciové burzy. Euro v poslední době k dolaru stabilně roste a v pátek se vyšplhalo na nový rekord 1,3683 USD.

"Nepovažujeme euro za příliš silné. Silná měna je dobrou věcí, protože signalizuje důvěru v evropskou ekonomiku," uvedl Barroso. Silnější měna zdražuje vývoz, což většinou přináší obavy z jeho poklesu. Barroso však upozornil, že růst eura k dolaru zatím vývoz z Německa, které je největší ekonomikou eurozóny, neovlivnil.

Barroso vidí jako velkou hrozbu pro ekonomiku omezení volného obchodu a investic na obou stranách Atlantiku. Evropská unie a Spojené státy mají příští týden podepsat dohodu o vytvoření Transatlantického ekonomického partnerství, jejímž cílem je omezit obchodní bariéry, napsaly agentury AP a Reuters.

V pondělí se ve Washingtonu koná summit USA-EU. Jednat se bude o posílení ekonomických vazeb a odbourávání obchodních bariér, strategii boje s globálním oteplováním a rozšíření bezvízového styku na všechny země Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK