Energetici kvůli výměně části paliva odstaví druhý blok Temelína

04.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 4. května (ČTK) - Energetici dnes večer na dva měsíce odstaví druhý blok temelínské jaderné elektrárny. Během odstávky technici vymění čtvrtinu paliva v reaktoru za nové a odolnější, jež na Temelín dodá americký Westinghouse. Původní soubory se totiž deformovaly více, než se očekávalo. První blok dodává elektřinu bez omezení, informoval ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Druhý blok bude na plném výkonu pracovat ještě dnes do 18:30, kdy provozní personál začne snižovat jeho výkon. Ve 21:00 bude druhý blok odpojen od rozvodné energetické sítě," uvedl mluvčí.

Energetici při odstávce také vymění část vysokotlakého rotoru turbíny za konstrukčně zcela novou. Hodinový výkon tisícimegawattového bloku by se měl poté zvýšit o nejméně 20 megawatt.

"Stejná úprava na turbíně bude provedena i při letní odstávce prvního bloku. Toto dvacetimegawattové zvýšení výkonu turbogenerátoru dokáže za hodinu provozu pokrýt spotřebu elektřiny čtyřem českým domácnostem na celý rok," dodal mluvčí.

Postupné vylepšování elektrárny přijde ČEZ na stamiliony korun. Podle odhadu analytiků den odstávky bloku Temelína stojí přibližně 12 milionů korun. ČEZ finanční náklady nekomentuje.

Se společností Westinghouse má ČEZ smlouvu na dodávky paliva do roku 2010. Poté ji vystřídá ruský TVEL. Hodnota kontraktu je několik miliard korun. Smlouva zajišťuje dodávky pro oba temelínské bloky od roku 2010 na dalších deset let. TVEL by měl během té doby dovézt do Temelína asi 400 tun paliva. Firma je dlouholetým dodavatelem paliva i pro druhou českou jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK