Japonské akcie zahájily týden výrazným růstem

07.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Japonské akcie během pondělního obchodování výrazně posílily díky růstu na amerických burzách v minulém týdnu. Finanční trhy v Japonsku byly ve čtvrtek a v pátek kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes stoupl o 1,58 procenta na 17.669,83 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu za více než tři týdny. Širší index Topix vzrostl o 1,69 procenta na 1733,03 bodu, napsala agentura Reuters.

Analytik Hirojuki Fukunaga z makléřské společnosti Rakuten Securities uvedl, že investoři se po prodlouženém víkendu vrátili na trh a obnovili nákupy akcií firem s příznivými vyhlídkami pro zisky. Zájem byl zejména o akcie realitních a ocelářských podniků.

Na devizovém trhu dolar vůči japonskému jenu klesl kvůli překvapivě slabým údajům o trhu práce ve Spojených státech. Ty podpořily očekávání, že americká centrální banka letos přikročí ke snížení úrokových sazeb ze současných 5,25 procenta.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu klesl na 119,91 JPY ze zhruba 120,20 JPY v pátek večer v New Yorku. Euro vůči dolaru mírně stouplo na 1,3599 USD z předchozích 1,3590 USD. Drželo se tak blízko rekordního maxima 1,3683 USD z konce minulého měsíce.

Nedělní vítězství pravicového kandidáta Nicolase Sarkozyho ve francouzských prezidentských volbách nemělo na kurz eura výraznější vliv. "Nemyslím si, že je to ten typ osoby, která zaujímá mimořádně silný postoj k růstu kurzu eura," řekl analytik Kikuko Takeda ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Sarkozy sice koncem dubna v televizním rozhovoru prohlásil, že euro je podle jeho názoru příliš silné, trh je však podle analytiků na podobné výroky francouzských politiků a zákonodárců zvyklý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK