Pobytové zájezdy slouží k odpočinku

13.06.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Každý si pod pojmem ideální dovolená představuje něco jiného. Většina lidí se však spokojí se sladkým nicnedělání, kdy vystaví své tělo slunečním paprskům. Ovšem i pobytové zájezdy mohou mít svá úskalí.

Téma týdne: Dovolená v zahraničí pokaždé jinak

Letní sezóna je již v plném proudu, a tak se řada z nás poohlíží po místech, kde by strávili pár dní odpočinku. Někdo ji hodlá prosportovat, jiný plánujete vyrazit do odlehlých koutů světa za poznáním. Mnozí však oželí pohybové aktivity či výpravy za dobrodružstvím a vystačí si s plážovým lehátkem a knihou.

Právě pobytové zájezdy, jejichž cílem zpravidla bývá lenošní a odpočinek, mají ve své nabídce snad všechny cestovní kanceláře. Bez ohledu na cílovou destinaci byste však neměli zapomenout na pár zásad a doporučení.


Příjezd, odjezd


Není od věci se zeptat nejen na časy odletu a příletu (popř. odjezdu, příjezdu), ale také na to, kdy je umožněn přístup do pokojů a naopak kdy je nutné pokoj opustit. Čekat s plnými kufry několik hodin na ubytování nemusí být v čtyřicetistupňových vedrech dvakrát příjemné. Stejně tak při odjezdu je rozdíl, zda musíte opustit pokoj dopoledne nebo jej můžete využívat až do pozdního večera. I to může být skrytý rozdíl ceny mezi jednotlivými nabídkami cestovních kanceláří.

 

DovolenáAť už se chystáte do kterékoliv země, nezapomeňte na cestovní pojištění! Jeho uzavření vám umožní vycestovat do zahraničí s pocitem jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě. Sjednat on-line jej můžete v našem Prodejním centru.


Ubytování


Existuje 5 kategorií hodnocení hotelů – od jedné hvězdičky až po pět hvězd. Samozřejmě s rostoucím počtem hvězd stoupá kvalita. Aby hotel získal označení nejvyšší kvality, musí splnit přísná kritéria. Ta jsou dána nejen velikostí pokojů nebo vybavením a hotelovým zařízením, ale také zázemím, počtem restaurací, možnostmi vyžití, atd. Turisticky nejvyhledávanější jsou bezesporu tří popř. čtyřhvězdičkové, a to díky poměru kvalita / cena. Ovšem čtyřhvězdičkový hotel v Dubaji bude kvalitativně odlišný od stejně hodnoceného zařízení např. v Chorvatsku či Turecku.


Stravování


Pokud nejste příznivci vlastního plotýnkového vařiče a spolehnete se na hotelovou kuchyni, kromě standardní plné či polopenze stále více hotelových zařízení nabízí i tzv. all inclusive (neboli vše zahrnuto). Každý hotelový komplex si stanovuje jiné podmínky tohoto systému. Rozhodnete-li se však pro all inclusive pobyt, v ceně je zpravidla zahrnuta neomezená nabídka stravování během dne, nealkoholické nápoje, v některých případech i vybraný alkohol.


Volná zábava


V rámci all inclusive nabízí některé hotelové komplexy možnost využívat široké nabídky sportovního zázemí hotelu jako je sauna, fitness, tenis, kulečník, atd. Navíc v každém hotelu bývá k dispozici řada animačních programů, diskoték a jiných kulturních akcí.

 

Zjistěte si co nejvíce informací o cestě i samotném pobytu předem. Možnosti jednotlivých hotelových komplexů nelze zobecňovat, proto se před samotným odjezdem informujte, co vše je v nabídce konkrétního hotelu obsaženo. Předejdete tak případnému nedorozumění a zklamání.

 

DovolenáZpůsobů jak strávit letní dovolenou v zahraničí je celá řada. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tento týden dočtete, že nad aktivně strávenou dovolenou není, že pobytové zájezdy u moře slouží především k odpočinku, kam vyrazit za poznáním a kam naopak za studiem.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU