Než uzavřete smlouvu o cestovním pojištění ...

21.06.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Doba dovolených je v plném proudu. Dříve než vyrazíte do zahraničí, není od věci myslet na cestovní pojištění. Než však podepíšete smlouvu, přečtěte si užitečné odpovědi na nejčastěji kladené otázky.

Chystáte-li se na pracovní cestu nebo zahraniční dovolenou do více nebo méně vzdáleného státu, do přímořských či horských oblastí, s cestovní kanceláří či na vlastní pěst, vždy se může přihodit nepředvídatelná událost. Jedním z řešením, jak vyloučit resp. omezit riziko negativních dopadů, je cestovní pojištění.

Proč vůbec cestovní pojištění uzavřít?
Jeho uzavřením získá klient ochranu před finančními problémy, které mohou v průběhu cestování vzniknout. Vhodný typ cestovního pojištění umožňuje vycestovat do zahraničí s vědomím jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě.

Jakou pojišťovnu, resp. pojistku vybrat?
Na tuzemském trhu se vyskytuje řada komerčních subjektů, které mají cestovní pojištění ve své nabídce. Jednotlivé druhy cestovního pojištění se liší rozsahem krytí rizik a limitem plnění tj. maximální výší částky, kterou pojišťovna v případě vzniku pojistné události vyplatí. Před samotným sjednáním smlouvy o cestovním pojištění by tedy člověk měl vzít v úvahu možná hrozící rizika a kritéria, které mohou výši pojistné částky ovlivnit - tzn. cíl a účel cesty, současný zdravotní stav, atd. Po zvážení těchto a jiných rizikových faktorů je dobré zvolit si pojistnou částku v dostatečné výši.

Co by správná pojistka měla pokývat?
Pojišťovny v rámci cestovního pojištění nabízí řadu balíčků s různou pojistnou ochranou. Hlavní složkou cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, jehož uzavření je téměř povinností při výjezdu do kterékoliv země. Jsou z něj hrazeny nezbytné náklady pojištěného spojené s léčbou a ošetřením, tzn. kryje nutnou a neodkladnou léčbu náhlých onemocnění a úrazů, pobyt v nemocnici, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení nebo tzv. repatriaci pojištěného tedy návrat zpět do vlasti. K tomuto základnímu pojištění si lze sjednat různé druhy připojištění (např. úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel, storna cesty, atd.), jejichž uzavření není nezbytně nutné, ovšem rozhodně není na škodu. I zde záleží především na destinaci, stejně jako povaze a účelu cesty.

Jak najít práci?Každá pojišťovna má ve svých všeobecných podmínkách tzv. výluky z pojištění, tj. v jakých případech je pojišťovna zbavena odpovědnosti a odmítá plnění. Proto nezapomeňte před samotným podpisem pozorně prostudovat veškerou smluvní dokumentaci, abyste pak nebyli překvapeni.


Stačí na dovolenou k moři cestovní pojištění v rámci platební karty?
Máte-li v úmyslu svou dovolenou či pracovní cestu proležet na pláži, pak zpravidla ano. Ovšem spolehnout se na pojištění v rámci platební karty může být dosti riskantní. Zvláště pokud hodláte svůj zahraniční pobyt aktivně prosportovat nebo plánujete vyrazit za poznáním. Proto je nutné zkontrolovat, zda je pojistná ochrana dostačující. V případě, že nikoliv, je třeba sjednat pojištění individuálně.

Na kolik příjde pojištění?
Ať už se chystáte kamkoliv do zahraničí, výše pojistného vždy představuje pouze zlomek z celkových nákladů na celkový pobyt.

Je dobré sjednávat si cestovní pojištění i na služební cesty?
Uzavření cestovního pojištění na služebních cestách je běžným standardem, pojištění na pracovní cesty mívá dokonce širší rozsah než pojištění turistické. Většina firem pro své zaměstnance uzavírá s pojišťovnou individuální smlouvy, ovšem v případě služebně vytížených zaměstnanců lze uzavřít rámcové smlouvy, které vyhovují konkrétním potřebám zaměstnavatele. Stejně jako u turistického cestovního pojištění, i v tomto případě záleží na destinaci a účelu pracovní cesty.

Co když cestuji jen po Evropě, resp. po zemích EU? Musím se pojistit?
Ani zde není uzavření pojištění od věci. Ten kdo cestuje po některé ze zemí EU má v těchto státech nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní občané. To ale neznamená, že zdravotní pojištění plně pokryje veškerá rizika a výdaje resp. že zdravotní péče bude poskytnuta automaticky a zcela bezplatně. V členských státech EU není výjimkou, že se pacienti podílejí formou spoluúčasti na úhradě poskytnuté zdravotní péče, jako je ambulantní a stomatologická péče, hospitalizace, úhrada léků, atd. A právě z cestovního pojištění je tato spoluúčast hrazena. Navíc ve vyspělých státech EU existuje mnoho soukromých zdravotnických zařízení, které nejsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění. Cestovní pojištění pomůže pokrýt veškeré náklady vynaložené na úhradu plateb v těchto zařízeních.

Co dělat v případě jakýchkoliv komplikací či nesnází?
Nezanedbatelnou součástí cestovního pojištění je asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou pomoc 24 hodin denně, 365 dní v roce. Komerční pojišťovny spolupracují s renomovanými mezinárodními asistenčními společnostmi, tj. služba je dostupná téměř z kteréhokoliv místa světa. Ocitnete-li se v nouzové situaci, stačí kontaktovat operátora, který  v případě potřeby odkáže volajícího na nejbližší zdravotnické zařízení, pomůže zabezpečit převoz pojištěného, dohodnout jeho návštěvu u lékaře, zajistit kontakt s rodinou, poradit, jak se zachovat ve vzniklé situaci a při řadě dalších nepříjemností.

Cestovní pojištěníChcete bezpečně cestovat do zahraničí? Ať už se chystáte do kterékoliv země, nezapomínejte na cestovní pojištění! Získáte tak finanční zajištění a řadu dalších služeb, které v těchto nepříjemných situacích určitě oceníte.
Sjednat on-line jej můžete v našem Prodejním centru.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ