Zkontrolujte si své majetkové pojistky, neprohloupíte!

28.06.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Letní počasí, bouřky a krupobití opět ukazují svou sílu a tak nastává čas provést revizi majetkových pojistek. Je vaše smlouva na dostatečně vysokou pojistnou částku? Možná, že dostanete od pojišťovny méně než očekáváte, a to díky podpojištění.

Podle předpovědi meteorologů nás čeká nejen teplotně nadprůměrné léto, ale i poměrně slušné bouřky a přívalové deště. SLunečné paprsky a suchá období s vysokými teplotami střídají s průtržemi mračen, mnohdy doprovázené kroupami. Obdobné počasí se podle meteorologů dá očekávat i pro nejbližší měsíce a týdny. Ani toto léto tak majitelé nemovitostí ani samotné pojišťovny nezůstanou ušetřeny od majetkových škod.


Stoletá voda několikrát za život


V posledních letech jsme svědky stále častějších a intenzivnějších výkyvů počasí. Výjimkou není ani letošní rok. Zatímco příznivci slunečních paprsků jásají, tuzemské pojišťovny se mají na pozoru. Přechod na astronomické léto totiž pro pojišťovny nebyl příliš bezproblémový, jelikož všudypřítomný déšť a kroupy dokázaly napáchat během několika minut několikamilionové škody. Některé vesničky tak již poněkolikáté během posledních let mohly na vlastní kůži pocítit, co umí stoletá voda. Povodně totiž přicházejí do některých oblastí i několikrát ročně a s mnohem větší razantností.

Celá řada občanů má totiž majetkové pojistky z dob dávno minulých, které ještě pamatují černobílou Teslu, v lepším případě první Jágrův gól v NHL. Platí sice nízké pojistné, ale v případě pojistné události jsou překvapeni nízkou sumou, kterou pojišťovna kvůli zastaralým smlouvám vyplatí, a která nemůže v žádném případě pokrýt vzniklé škody. O tom, že nejde o mluvení do větru, svědčí i statistiky. Podle údajů největšího tuzemského pojistitele, České pojišťovny, je až polovina pojistek majetku zastaralých.


Myslete na aktualizaci pojistných smluv …

Podpojištění - jde o situaci, kdy pojistná částka uvedená v pojistné smlouvě je nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku.
Právě v nezáviděníhodných situacích, kdy voda teče nejen v koupelně, ale volně protéká třeba i ložnicí, málokdo asi zrovna přemýšlí o tom, zda a na kolik má pojištěný majetek. A když už si náhodou vzpomenou, nestačí podívat se pouze do šuplíku a ubezpečit se, že smlouva zůstala neporušena a leží na obvyklém místě. Mnohem důležitější je zkontrolovat její parametry, zda není zastaralá a majetek tak není podpojištěn.

A nejen to. Navíc není od věci zkontrolovat, proti kterým rizikům je vlastně majetek ochráněn. Je tedy třeba udělat si jasno v tom, na co se pojistka vztahuje a na co ne. Pokud máte pojištění proti povodni, neznamená to, že pojišťovna bude hradit při každé nezvané návštěvě velké vody. Něco jiného je povodeň, něco jiného záplava. Jakkoliv se tyto pojmy mohou zdát zaměnitelné, pro pojišťovny jsou zcela rozdílné. Povodní se rozumí zaplavení větších či menších územních celků vodou, která se vylila z břehů vodních toků, nádrží, nebo jejich břehy protrhla. Oproti tomu záplavou může být přívalový déšť, kdy si následně voda najde odtok přes váš pozemek a v horším případě i přes dům.

Pojištění majetkuAť už tedy pojištění stavby a domácnosti máte, nebo si je chcete uzavřít, při uzavírání pojistky si vždy pečlivě pročtěte, na jaké konkrétní případy se pojištění vztahuje a co je potřeba připojistit zvlášť. Pokud si něčím nejste jisti, raději se dvakrát zeptejte a nechte si vše vysvětlit. Předejdete tak nepříjemným překvapením.


Inflace a modernizace útočí na pojistky


Proč vlastně dochází k podpojištění? Na vině není jen tolik nepopulární inflace, ale i zásahy do majetku. Nemovitosti totiž v průběhu let bývají upravovány a rozšiřovány, modernizuje se vybavení domácností. Při každém takovémto rozsáhlejším a finančně náročnějším zásahu se proto ujistěte, zda by nebylo vhodné přehodnotit stav vašich pojistek. Dnes je běžným standardem, že pojišťovny nabízejí pojištění na tzv. novou hodnotu. Vezmeme-li slovník pojišťovacího zprostředkovatele, pak nová hodnota znamená, že pojišťovna vyplatí takové pojistné plnění, aby si mohl majetek obnovit na úrovni současných pořizovacích cen.

Odborníci doporučují provádět aktualizaci pojistných smluv přibližně každé dva roky. Vyplatí se také udělat si podrobný seznam všeho majetku a získat tak jeho přesnou hodnotu.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ