Před cestou nezapomeňte na cestovní pojištění

16.07.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Dovolené jsou v plném proudu. V mnoha zemích sice platí mezinárodní smlouvy o bezplatném poskytování zdravotní péče, ale není dobré spoléhat jen na ně. Nezahrnují vše a mohlo by se vám stát, že budete muset platit, pokud nemáte cestovní pojištění.

Téma týdne: Cestovní pojištění v kostce

Někteří mají zasloužené dny odpočinku již za sebou, jiní se na dovolenou do zahraničí teprve chystají. Před každou cestou za hranice je třeba myslet i na možné nepříjemnosti jako je nemoc nebo úraz. Doma je všechno mnohem jednodušší a díky zdravotnímu pojištění si ani neuvědomujeme, jak drahé takové léčení může být. Náklady na léčení i takové zlomené ruky se mohou v zahraničí vyšplhat do závratných výšek.

V zemích EU a v zemích se kterými má ČR podepsány mezinárodní smlouvy o bezplatném poskytování zdravotní péče sice vzniká  občanům ČR nárok na „bezplatné“ lékařské ošetření, ale to neznamená,  že pacient nebude platit vůbec nic. Garantována je pouze tzv. neodkladná péče. Na ostatních službách mají pacienti finanční spoluúčast. Pokud si tedy v některé zemi občané hradí některé úkony sami (návštěva lékaře, lékařský předpis, převoz sanitkou…) budete muset zaplatit i vy, pokud se vám v zahraničí něco stane.

Proč tedy nespoléhat na toto automatické pojištění?

  • Ve většině případů získáte ošetření pouze ve státních zdravotnických zařízeních. Soukromý lékař může požadovat platbu v hotovosti nebo vás odmítne ošetřit.
  • Léky kupované v lékárně budete muset uhradit.
  • Není nárok na převoz nemocných zpět do ČR (repatriace) ani na dopravu ostatků zesnulých do ČR.
  • Nejsou zde k dispozici asistenční služby, což znamená, že veškerý ošetřující personál s vámi bude hovořit v cizím jazyce.
  • V některých případech je požadována finanční spoluúčast pacienta.
  • Problém může nastat, pokud klient není pojištěn cestovním pojištěním, při průjezdu tranzitními zeměmi, se kterými nemá ČR dohodu.

Proto je dobré sjednat smlouvu o cestovním pojištění alespoň těch nákladů, které sociální smlouvou nejsou pokryty.


I platební karty mohou zahrnovat pojištění


Máte nejlépe embosovanou platební kartu? Pak je klidně možné, že jste plně připraveni vycestovat a další pojištění si připlácet nemusíte. Některé především ty dražší platební karty mohou mít již cestovní pojištění přímo v ceně. Ovšem pozor na limity pojistného plnění!Nejrozšířenější jsou  platební karty, u kterých jste pojištěni na léčebné výlohy většinou do výše 1 milionu Kč. Nejvyšší limity plnění (např. 3 miliony Kč) se samozřejmě vztahují na nejexkluzivnější platební karty typu Gold a Platinum, které nemá každý.

Cestovní pojištění nemusí být v kartě zahrnuto automaticky, ale můžete si ho připlatit. Pokud ovšem necestujete do zahraničí častěji, může být pro vás výhodnější si na dovolenou uzavřít individuálně cestovní pojištění.

2870.jpgVyužíváte-li cestovní pojištění pouze v rámci platební karty nezapomeňte, že u některých karet je nutné pojištění aktivovat. Také může být stanovena maximální doba jednoho pobytu v cizině.


Závěrem


Před jakoukoli cestou do zahraničí lze určitě doporučit uzavření cestovního pojištění. Cestovní pojištění lze uzavřít na pobočce pojišťovny, v cestovních kancelářích nebo třeba na letišti.  Pokud nemáte čas lze využít i uzavření přes internet nebo telefon.

dovol.jpgDovolená je dobou odpočinku. Bohužel ani v této době se nepříjemnostem nevyhneme. Pomoci nám může cestovní pojištění, kterému se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků/>! Dozvíte se proč se pojistit, co to jsou léčebné výlohy a výluky z pojištění, jaké lze zvolit připojištění a k čemu jsou asistenční služby.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ