Důchod z EU? Proč ne!

19.07.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vstupem České republiky do EU se otevírá řadě občanů možnost pracovat v zahraničí. Pracovat v zahraničí je jedna věc, ale jak se toto období promítne do nároku důchodu? Víte, jak  se postupuje při žádosti o důchod, pokud jste pracovali a žili i v zahraničí?

Česká republika vstoupila 1. května 2004 do Evropské unie. I když se i nadále aplikují domácí právní předpisy v oblasti sociálního zabezpečení,  vztahují se na ČR i  evropská koordinační nařízení, která mají před národní právní úpravou přednost a zajišťují vzájemnou provázanost mezi právními předpisy jednotlivých členských států.

Koordinace sociálního zabezpečení je podle uvedených nařízení založena na čtyřech základních principech:

  • rovnost zacházení – jste-li pojištěni v členském státě, podléháte stejným právům a povinnostem jako státní příslušníci dotyčného státu,
  • pojištění v jednom členském státě – v daný okamžik můžete být pojištěni pouze v jednom členském státě,
  • export dávek – získáte-li nárok na dávku v jednom členském státě, dávka vám bude vyplácena i v případě, kdy se přestěhujete do jiného členského státu,
  • sčítání dob pojištění – nezískáte-li potřebnou dobu pojištění pro vznik nároku na důchod v jednom členském státě, připočtou se k této době pojištění i doby pojištění získané v jiných členských státech.
       


Důchodový věk v EU


Podmínky pro získání starobního důchodu i  věk odchodu do důchodu se v jednotlivých členských státech Evropské unie liší. Například ve Francii je pro obě pohlaví stanoven důchodový věk na 60 let,  v Itálii je stanoven pro ženy na 60 let a u mužů na 65 let. Informace o důchodovém věku můžete najít na stránkách České správy sociálního zabezpečení. V následující tabulce jsou vybrány informace pro některé země.

Tabulka: Důchodový věk

Důchodový věk ve vybraných zemích EU
Země muži ženy podmínky
normální/niminální normální/minimální
Francie 60 /  - 60 /  - Důchody mohou být zvýšeny odložením na dosažení pozdějšího věku nad 60 let
Itálie 65 /  - 60 /  - Plný důchod může být vyplácen po 35 letech příspěvků a odchodu na odpočinek.
Německo 65 / 60 65 / 60 * * Různé zvláštní skupiny
Polsko 65 /  - 60 / 55 Existují zvláštní soustavy, kde může vniknout nárok na důchod dříve
Rakousko 65 / 61 65 / 61 V letech 2024 až 2034 má dojít k vyrovnání na 60 let.
Švédsko 65 /  - 60 /  - Před lednem 1999 byl minimální důchodový věk 60.
Velká Británie 65 /  - 60 /  - Od roku 2020 bude věk rozhodný pro státní důchod 65 let pro muže i ženy. Zvýšení pro ženy bude postupné počínaje rokem 2010.

Zdroj: ČSSZ

Rozdíl není jen ve věku, kdy je možné odejít do důchodu, ale také v podmínkách získání  potřebné doby pojištění pro odchod do starobního důchodu. Vždy je přitom třeba, aby se na důchodový věk a podmínky pro vznik nároku na důchod lidé informovali přímo u příslušné instituce v konkrétním členském státě, která má správné, aktuální a závazné informace.


Žádost a výplata  „evropského důchodu"


K uplatnění nároku na důchod z více států EU stačí podat žádost pouze v jednom státě. Tato žádost se považuje za žádost uplatněnou ve všech státech EU, kde byl žadatel během svého produktivního života pojištěn. Obvykle žadatel podává žádost o důchod ve státě svého současného bydliště. Po vyplnění potřebných formulářů, daná instituce (v ČR je to ČSSZ) potom dokumenty předá dalším příslušným institucím členských států, ve kterých byl občan pojištěn, aby mohly rozhodnou o jeho nároku. Důchod je vyplácen na žádost důchodce do toho členského státu, který si určí a to od všech členských států, které jej přiznaly.


Plný nebo dílčí důchod?


Jak již je řečeno výše, pokud pracujete jste pojištěni ve státě, kde pracujete. Pojištěni můžete být v daný okamžik pouze v jednom státě. Přestane-li pojištěnec pracovat v jednom členském státě a pokračuje v pracovní činnosti v jiném členském státě, nepřevádí se zaplacené pojistné do tohoto státu.

Jak se tedy postupuje při posuzování nároku na důchod?
Pokud občan získá dobu pojištění potřebnou pro nárok na důchod v jednom státě bez přihlédnutí k cizím dobám pojištění, bude mu přiznán tzv. plný důchod. Jeho výše bude určena pouze na základě vnitrostátních právních předpisů daného státu.
V případech, kdy člověk stráví část svého pracovního života v jednom a část v jiném členském státě a přitom nesplní předepsanou dobu pro nárok na dávku v některém z nich, uplatňuje se princip sčítání dob pojištění. Pokud tedy získá nárok na důchod pouze v případě přihlédnutím k cizím dobám pojištění, bude mu přiznán tzv. dílčí důchod.


Důchod lze poslat kamkoli


Získali jste český starobní důchod a žijete v cizině?  Potom máte  možnost požádat o výplatu důchodu na adresu v cizině,  na účet u peněžního ústavu v cizině nebo na účet v ČR.  Na adresu v cizině se důchody vyplácejí 4x ročně vždy v březnu, červnu, září a prosinci, a to zpětně za čtvrtletí. Výplata na účet v zahraničí se provádí v měně daného státu nebo v jiné volně směnitelné měně, vždy za zpětnou
dobu a v časových intervalech, které si příjemce důchodu určí.

Pokud je důchod vyplácen na adresu v zahraničí, podmínky nároku na důchod se ověřují 1x ročně, tzn. že ČSSZ posílá vždy v prosince tiskopis "Potvrzení o žití" na adresu příjemce v zahraničí. V případě výplaty na účet, posílá tiskopis příjemce sám dle vlastního uvážení, ale je doporučeno jeho zasílání alespoň jedenkrát ročně.


Kde získat informace


Vždy pokud chcete žádat o důchod a chce získat informace o podmínkách nároku na důchod je nejlepší se informovat se přímo u příslušné instituce v daném státě. Česká správa sociálního zabezpečení vám poskytne obecné informace, ale informace o právních předpisech jiných členských států neposkytuje. Získat důchod s mezinárodním prvkem je podstatně administrativně náročnější, delší, aplikuje se více pravidel a podílí se na něm více institucí z různých států.


Zdroj: ČSSZ 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY