Evropská unie bojuje s mzdovou diskriminací žen

20.07.2007 | , Finance.cz
EU


Muži mají na svých výplatních páskách vyšší cifru než ženy. A to nejen u nás, ale v celé Evropské unii. Mzdová nerovnost pohlaví je trnem v oku i eurounijním úředníkům, kteří se snaží najít efektivní řešení.

To, že muži mají vyšší výdělky než ženy, není nic překvapivého. Samotná praxe ukazuje, že rozdíly v odměňování mohou být dosti značné. Přitom nejde o českou specialitu, problémy jsou celoevropské. Podle Evropské komise ženy ve všech oblastech hospodářství EU vydělávají v průměru o 15 % méně než muži. A v posledních 10 letech se situace takřka nezměnila.


Roky a vzdělání rozhodují


Statistiky ukazují, že rozdíly v odměňování mužů a žen se prohlubují s věkem, úrovní dosaženého vzdělání a počtem odpracovaných let. O tom svědčí i statistiky. Zatímco u starších ročníků, tj. věkové skupiny 50 – 59 let, mají muži na výplatních páskách o bezmála třetinu více než ženy, v rámci věkové skupiny do 30 let činí rozdíly okolo 7 procent. Obdobná situace je i v případě vysokoškolsky vzdělaných lidí, kde rozdíly v odměňování přesahují 30 %, zatímco u lidí s nižším středním vzděláním jsou na úrovni 13 %.

Proto se Komise rozhodla podniknout kroky vedoucí k potlačení rozdílů v odměňování mužů a žen, které by měly přispět k odstranění diskriminace a nerovnosti na trhu práce. „Dívky dosahují ve škole lepších výsledků než chlapci a také více žen než mužů vstupuje na trh práce s univerzitním diplomem, ale v jejich odměňování zůstává 15 % rozdíl. To je absurdní situace a je třeba ji změnit,“ kritizoval situaci na trhu práce Vladimír Špidla, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

Podle něj rozdíly v odměňování představují složitý problém s mnoha příčinami. Důvody diskriminace nemusí být vždy jednoznačné a mohou být skryté. Ženy vykonávají více neplacené práce, více žen pracuje na částečný úvazek a odvětví, která jsou doménou žen, bývají často hůře placená. „Je na čase, abychom vystupňovali úsilí o nápravu této situace. Jedinou možnou cestou k úspěchu je zapojit do řešení tohoto problému muže, ženy, nevládní organizace, sociální partnery a jednotlivé vlády, a to na všech úrovních“ vysvětluje Špidla.


Dát přednost kariéře či rodině?


Rozdíly v odměňování mužů a žen se zdaleka neomezují pouze na otázku „stejné odměny mužů a žen za stejnou práci“. Jednou z hlavních příčin rozdílnosti výdělků je způsob ohodnocování schopností žen v porovnání se schopnostmi mužů. Pracovní místa vyžadující podobnou kvalifikaci a zkušenosti zpravidla bývají placena méně, jsou-li doménou spíše žen.

Příčinou mzdové diskriminace žen často bývá snaha o sloučení profesního života se soukromým, kdy ženy se nezřídka uchylují k práci na částečný úvazek. Stejně tak přestávky během profesní dráhy negativně ovlivňují jejich další rozvoj a kariérový růst. Na řídících a manažerských postech tak mužské pohlaví má daleko větší zastoupení než jeho ženský protějšek.


Jak zajistit rovnoprávnost výdělků?


Evropská unie vymezuje několik oblastí k řešení diskriminace na trhu práce a odstranění mzdových nerovností mezi muži a ženami. Dopomoci by k tomu měly následující kroky:

  • zajištění lepšího používání stávajících právních předpisů, popř. implementace nových
  • boj proti rozdílům v odměňování mužů a žen jako nedílná součást politik zaměstnanosti členských států i s využitím veškerého potenciálu financování z EU, obzvláště Evropského sociálního fondu
  • prosazování zásady rovných platů u zaměstnavatelů, a to zejména apelováním na sociální odpovědnost
  • podpora výměny osvědčených postupů v EU a zapojení sociálních partnerů


Zrušení rozdílů v odměňování mužů a žen je jedním z klíčových zájmů, které vyzdvihuje "Plán pro dosažení rovného postavení žen a mužů 2006–2010". Mzdové diskriminace si povšimli nejen unijní úředníci, ale také samotná evropská veřejnost. Průzkum Eurobarometru provedený začátkem letošního roku ukázal, že podle názoru většiny Evropanů je zapotřebí více žen nejen v manažerských pozicích (77 %), ale také v Parlamentu (72 %). Více než dvě třetiny respondentů se domnívá, že rodinné povinnosti působí pro ženy jako překážka v dosahování manažerských pozic a téměř polovina dotázaných považuje povýšení u žen za méně pravděpodobné než u mužů se stejnou kvalifikací.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát