V zahraničí česky s cestovním pojištěním

20.07.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Od dovolené si každý slibuje spoustu krásných zážitků, pohodu a odpočinek. Ne vždy se dovolená vydaří podle našich představ a potom přijde na řadu cestovní pojištění a kontakt s asistenční službou, kde se ve většině případů domluvíte česky.

Téma týdne: Cestovní pojištění v kostce

O cestovním pojištění jste si mohli tento týden již mnoho zajímavého přečíst. Cestovní pojištění nabízí řada pojišťoven, je tedy z čeho vybírat. Cestovní pojištění se skládá obvykle ze základního pojištění, tedy z pojištění léčebných výloh a dalších připojištění, které pojišťovna nabízí buď automaticky v tzv. balíčku, nebo si je můžete libovolně volit. O připojištění k cestovnímu pojištěníjste se mohli dočíst v článku nazvaném  Připojistěte si veškerá cestovní rizika. Zvláště pokud hodláte o dovolené provozovat speciální aktivity – například adrenalinové sporty, měli byste výběru pojištění věnovat větší pozornost a dívat se na výluky z pojištění. Až se něco stane bude pozdě problém řešit lépe je problémům předcházet a raději si tyto speciální aktivity, pokud je to možné, pojistit.

Při výběru pojišťovny a pojištění je důležitým parametrem, na který je třeba se dívat, výše pojistného plnění. Výše pojistného plnění vyjadřuje, na kolik jste pojištěni, neboli kolik za vás pojišťovna maximálně uhradí. U základních pojistek se tato částka pohybuje většinou okolo 1 milionu korun. I když na první pohled se jeví výše této částky jako dostatečná, nenechte se mýlit. Ceny lékařské péče v zahraničí, navíc třeba spojené s odvozem, hospitalizací a převozem do České republiky (repatriace), mohou tuto částku i několikanásobně překročit . Navíc i v rámci tohoto limitu existují omezení v podobě samostatných, podstatně nižších limitů a to např. na repatriaci či ošetření zubů.


Asistenční služba samozřejmostí


Cestovní pojištění není dobré jen pro případnou úhradu nákladů spojených s lékařskou péčí v zahraničí. Další jeho výhodou, kterou jistě oceníte, jsou asistenční služby. Pokud se totiž dostanete v zahraničí do problémů, tak máte možnost se 24 hodin denně obrátit právě na asistenční službu. Pracovníci vám poskytnou okamžitou radu a pomoc, a co je nejdůležitější, budou s vámi hovořit česky!
Všechny potřebné informace (pokyny a kontaktní spojení) jsou uvedeny v materiálech, které dostanete při sjednání pojištění.

2870.jpg

Tip: Dříve než vyrazíte na cestu opatřite si kopii pojistné smlouvy, kterou nechte doma u příbuzných. Pokud by se vám například v cizině ztratilo zavazadlo s doklady a tedy i informační kartičkou cestovního pojištění, potom pomoc z domova určitě přijde vhod!


Asistenční služba a pojistná událost


Pokud tedy dojde k pojistné události, vždy kontaktujete asistenční službu, ať už jen z důvodu oznámení události, získání informací nebo přímo pro komunikaci s lékařem. Operátor vám vyhledá nejbližšího lékaře, zajistí tlumočení do češtiny či doporučí lékárnu k vyzvednutí předepsaných léků.  Lékaři se prokažte informační kartičkou k pojištění. Pokud lékař, a to zejména soukromý, bude požadovat platbu v hotovosti, nechte si vystavit účet k následnému proplacení pojišťovnou. Asistenční služba je dokonce i v případě, kdy po vás bude požadována platba za ošetření, schopna zaslat garanci platby, či doručit hotovost.
V případě nutnosti hospitalizace se sama nemocnice spojí s asistenční službou nebo pojišťovnou. Díky cestovnímu pojištění se tak nemusíte o nic starat. Účty za ošetření, pokud je nedostanete osobně, jsou do ČR zaslány poštou – buď přímo pojišťovně nebo na vaší adresu. Stačí je pak donést do pojišťovny k proplacení. Jestliže nehodu či úraz šetřila policie, nezapomeňte přidat policejní protokol a výpovědi svědků.

Cestovní pojištění si před cestou určitě uzavřete. Jak jste si během týdne mohli přečíst, určitě se vám to vyplatí. A když se nic nestane? Tím líp. Nepojišťujeme se přece s tím, že se něco přihodí.

dovol.jpgDovolená je dobou odpočinku. Ani v této době se však nevyhneme nepříjemnostem. Pomoci nám může cestovní pojištění, kterému se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, proč se pojistit, co to jsou léčebné výlohy a výluky z pojištění, jaké lze zvolit připojištění nebo k čemu jsou asistenční služby.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ