Platba kartou se stává standardem

09.08.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nosit větší hotovost v peněžence už není v módě. Naopak nyní místo peněz vyplňují přihrádky v peněžence karty a to jak klasické platební, tak v poslední době stále přibývá klientů, kteří vlastní a vyžívají i kreditní karty.

Téma: Platím, platíš, platíme

Mít platební kartu a také její pomocí platit zboží a služby je pro většinu obyvatel již běžným standardem. A to, že tomu tak skutečně je, ukazují statistiky Sdružení pro bankovní karty. Ke konci roku 2006 bylo v České republice vydáno 7.865.227 platebních karet.


Platební karty můžeme rozlišit podle různých hledisek. Karty tak můžeme rozdělit na:

  • debetní, kreditní a charge karty
  • tuzemské a mezinárodní karty
  • embosované a elektronické karty
  • čipové, s magnetickým proužkem a hybridní karty.

 

Pokud tedy vybíráme tu ideální kartu, případně karty, je třeba se nad jednotlivými hledisky zamyslet. Hodláme-li kartu používat nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí, je dobré si vybrat některou z mezinárodních karet. Tyto karty vám umožní platit zboží a služby a také vybírat hotovost v bankomatech nejen v ČR, ale také v cizině.

Pokud chcete karty využívat v zahraničí, měli byste dát přednost tzv. embosované  kartě (s tzv. reliéfním - plastickým písmem), před kartou elektronickou. Výhodou embosované karty je to, že lze používat i v místech, která nejsou vybavena elektronickým terminálem. Obchodník používá tzv. žehličku (imprinter - mechanický snímač), který sejme otisk všech údajů vyražených na kartě a zákazník údaje potvrdí svým podpisem. Na základě toho pak obchodník zúčtuje platbu. Embosované  karty lze používat na více místech než karty elektronické.

Díky větší použitelnosti embosovaných karet a  možností provádět s nimi i neověřené transakce je v případě ztráty této karty je třeba provést stoplistaci, tedy trvalé, nevratné zrušení práva používat platební kartu. Číslo karty, jméno držitele a další náležitosti jsou zařazeny na mezinárodní stoplist. To je výrazně nákladnější než povedení pouhé blokace, kterou lze využít u elektronické platební karty, a tedy i poplatek je podstatně vyšší.

Karty lze rozdělit také z hlediska, zda klient čerpá pomocí karty peníze ze svého účtu (debetní) nebo naopak v okamžiku použití karty vždy čerpá úvěr (kreditní). Debetní kartou  lze platit u obchodníka nebo vybírat z bankomatu, pokud je na účtu, ke kterému byla karta vydána, dostatek peněz. Banka odečte danou sumu přímo z účtu klienta.  Naopak kreditní  kartou můžete nakupovat zboží nebo služby na úvěr. K zúčtování dochází až po určité bankou stanovené době. Úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového (opakujícího se) úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru (obvykle 5 - 10 % z dlužné částky) a úvěrový limit dle bonity klienta. Již tedy víme z jakých karet si můžeme vybírat. Nyní se podívejme jak je lze využívat.


Platba v obchodě


Použití platební karty v obchodě je velmi snadné a není třeba se ho vůbec bát. Platba je velmi praktická, protože s sebou nemusíte nosit vysokou hotovost. Karty akceptuje stále větší množství obchodů. Téměř bez výjimky jde o velká nákupní centra a luxusní obchody, ale už i menší obchůdky či lékárny začaly platební karty přijímat. Obchodník vámi předloženou kartu projede speciálním čtecím zařízením a vy jen podepíšete stvrzenku, případně zadáte PIN. Potom si obchodník podpis ověří pomocí karty, na které je podpisový vzor, a ještě zkontroluje číslo karty.


Výběr z bankomatu


Výběr z bankomatu není tak výhodný jako platba kartou v obchodě, jelikož za použití bankomatu si banka účtuje poplatek. Při výběru bankomatu Začnete tím, že vložíte kartu do bankomatu. Ten sám požádá o zadání vašeho osobního kódu PIN. Po zadání  správného PINu, můžete volit v menu výběr hotovosti přímo částku, kterou chcete vybrat. To je poslední krok před vydáním hotovosti. Během pár okamžiků, kdy bankomat autorizuje vaši platbu, vám vyjede z bankomatu karta. Následně bankomat vydá požadovanou hotovost. Je užitečné nechat si vytisknout i stvrzenku o potvrzení transakce.


Platba po internetu


Proces platby po internetu obvykle probíhá tak, že zákazník při placení na internetu vyplní do formuláře číslo karty, popřípadě další údaje, které jsou přeneseny k obchodníkovi (pomocí kódovaného zabezpečovacího protokolu)  a posléze (rovněž se zabezpečím) do autorizačního střediska karet. Alternativním postupem je, že údaj o čísle karty a době platnosti, případně další kontrolní informace zadává držitel karty do formuláře odesílaného přímo do autorizačního střediska a obchodník se je nedozví. Po autorizaci platby získá obchodník informace o jejím výsledku a v kladném případě je mu po odeslání zboží na účet převedena příslušná částka. Celý přenos je opět zabezpečován kódovacím protokolem.

Tabulka: Počty vydaných karet ke konci roku 2006 podle různého členění

Druh karet Počet
Vydané karty celkem 7 865 227
z toho - tuzemské 394 811
- mezinárodní 7 470 416
z toho - debetní 6 603 621
- kreditní 885 266
- charge karty 376 340

 Zdroj: Sdružení pro bankovní karty 

2975.jpgNosit u sebe hotovost a platit hotovými penězi už není v módě. Existuje řada možností, jak zaplatit nebo poslat peníze, aniž je fyzicky držíte v ruce. O těchto možnostech si můžete přečíst v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se o placení pomocí karet, bankovních produktůpošty a podíváme se také na moderní způsoby.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ