Do obnovitelných zdrojů poputují miliardy dolarů

04.09.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poptávka po energii neustále roste. Stejně tak i ceny ropy, zemního plynu a dalších fosilních paliv. Stále častěji se tak hovoří o obnovitelných zdrojích, do kterých každoročně plynou miliardy dolarů. Nejinak tomu bude i v následujících letech.

Celosvětová poptávka po energii nezadržitelně roste. Zvyšuje se energetická náročnost jednotlivých ekonomik, zejména jihovýchod Asie neustále navyšuje svou spotřebu. Vysoká cena ropy, zemního plynu a dalších fosilních paliv vede světové vlády k přehodnocení svých energetických politik. Nejen Spojené státy nebo Čína, ale i další ekonomiky nechtějí být závislé na komoditách z nestabilních nebo nespolehlivých regionů jako je Venezuela, Nigérie, Írán, ale i Rusko.


Éra levných energií je u konce


Doba levných energií je již v nenávratnu. Nejsledovanějším celosvětovým ukazatelem  vypovídajícím o cenách energií je cena ropy. Jen za posledních 5 let stoupla v řádu o stovky procent. Zatímco v roce 2002 se barel ropy pohyboval pod úrovní 30 dolarů, v současnosti se průměr vyšplhal nad 70 dolarů. Obdobný vývoj mají i ceny zemního plynu, což se odráží i v rozpočtech domácností.

ropa_1.jpgO zvyšující se energetické náročnosti hovoří i průzkum Evropské unie, podle kterého bude jen na evropském kontinentu během příštích 20 let nutné investovat přibližně jeden bilion eur, aby bylo možné vyhovět očekávané poptávce po energii a nahradit stárnoucí infrastrukturu. Dalším problémem je koncentrace zásob v několika málo zemích a regionech, navíc ohrožených nestabilitou. Pokud nebude docházet ke zvýšení konkurenceschopnosti energie z domácích zdrojů, bude v příštích 20 až 30 letech přibližně 70 % energetických požadavků EU uspokojováno z dovážených produktů.


Více peněz do obnovy


V souvislosti se zvyšující se poptávkou roste význam obnovitelných zdrojů. Každoročně jsou do této oblasti investovány miliardy dolarů a objem prostředků se bude v dalších letech zvyšovat. Zatímco v loňském roce do obnovitelných zdrojů energie putovalo více než 100 miliard dolarů, v příštích 10 letech se jejich objem zvýší na sedminásobek (zhruba 750 miliard dolarů). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young, který sleduje a hodnotí investice do obnovitelných zdrojů energie (OZE) ve 25 zemích světa.

„Probíhá intenzivní boj o aktiva, obchodníci s cennými papíry stále více soupeří o účast v dodavatelském řetězci. Spekulace o dalších fúzích v letošním roce podnítily růst cen akcií. Přestože na celosvětových trzích s cennými papíry došlo k prudkému poklesu obchodů, u akcií energetických společností se tento negativní trend zatím neprojevil,“ vysvětluje probíhající vývoj Jonathan Johns, ředitel divize OZE společnosti Ernst & Young. „Současná úroveň růstu tohoto odvětví činí 20 až 30 % za rok. Výrobci se snaží dosáhnout větších zisků a na trh vstupují noví hráči z rychle se rozvíjejících ekonomik“ dodává Jones.


USA v čele energetického žebříčku


Žebříček obnovitelných zdrojů energie, který je sestavován na základě hodnocení investic do veškerých druhů OZE, od sluneční a větrné energie po biomasu, ukazuje, že již od loňského podzimu se celosvětově stále drží na prvním místě USA. Z páté na druhou pozici se posunula Velká Británie, především díky tzv. Bílé knize o energetice vydané britskou vládou. Na dalších místech žebříčku pak nalezneme Indii a Španělsko.

Odvětví obnovitelných zdrojů má podle Jonathana Johnse slibnou budoucnost, i když nutnou podmínkou úspěchu je začít s aktivitami okamžitě: „Společnostem, které chtějí získat a komercializovat nové technologie, vstoupit na nové trhy a diverzifikovat se v rámci daného odvětví, nesmí chybět silné finanční zázemí, historicky prokázaná schopnost získat dostatek finančních prostředků za účelem nutných akvizic a dynamický přístup.“

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU