Světlé zítřky pro východoevropský bankovní trh

18.09.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovnictví se v zemích střední a východní Evropy stalo v posledních letech jednou z nejdynamičtějších oblastí. A rychlý růst bude pokračovat. Během následujících čtyř let se bankovní aktiva více jak zdvojnásobí.

Banky ve střední a východní Evropě využívají velký potenciál svých trhů a dosahují velice dynamického růstu. Jen za loňský rok jejich celková aktiva vzrostla o 28 procent a přesáhla trilion eur. Podle studie skupiny Raiffeisen lze během následujících čtyř let očekávat více než zdvojnásobení středo a východoevropských bankovních aktiv.

Nejrychleji přitom rostou banky v zemích bývalého Sovětského svazu. V Bělorusku, Rusku či na Ukrajině vzrostla v loňském roce bankovní aktiva o téměř 42 procent, na jihovýchodě Evropy pak růst dosáhl 37 procent. Nejpomaleji tak roste region střední Evropy, u něhož roční tempo růstu dosáhlo necelých 16 procent. Z jednotlivých zemí je nejsilnější dynamika bankovního sektoru v Srbsku a Rumunsku, naopak nejpomalejší růst zaznamenávají banky na Slovensku.


Východ dohání střed Evropy


Situace by se během v následujících 10 letech neměla nijak měnit, alespoň pokud jde o tempo růstu. Do konce roku 2011 by se celková aktiva bank v regionu měla více než zdvojnásobit na 2,5 trilionu eur, za dalších 5 let, tj. v roce 2016, by pak celková bankovní aktiva měla přesáhnout pět trilionů eur. To odpovídá průměrnému ročnímu posílení o 17 procent. Východoevropské bankovní trhy si i nadále budou udržovat rychlejší dynamiku, díky čemuž by již v příštím roce měly být banky v postsovětských zemích celkově větší než ve střední Evropě.


Růst bank má na svědomí retail a úvěry


Není žádným překvapením, že hlavním motorem růstu jsou především bankovní obchody s drobnými klienty. Rostoucí ekonomika v zemích střední a východní Evropy má za následek i zvýšení příjmů obyvatelstva, čímž se zvyšuje poptávka po bankovních službách, a to jak na straně úvěrů a půjček, tak i v oblasti vkladů. Důkazem jsou výroční zprávy tuzemských bankovních subjektů, které dosahují rekordních výsledků. Zejména objem poskytnutých úvěrů v posledních letech několikanásobně vzrostl, stejná situace je u našich východních sousedů. Proto se mezinárodní banky zaměřují především na tuto slibnou část trhu.

Potenciál dalšího růstu úvěrování nejlépe vystihuje srovnání s celkovým vývojem ekonomiky. Zatímco v zemích eurozóny dosahují půjčky obyvatelstvu 54 procent hrubého domácího produktu, ve střední a jihovýchodní Evropě je to pouze necelých 18 procent, na východě Evropy dokonce jen 8 procent.


Střední a východní Evropě vévodí ruská Sberbank


Největší bankou regionu střední a východní Evropy je ruská Sberbank s celkovými aktivy přes 100 miliard eur. Tato státem kontrolovaná bankovní instituce zvýšila v loňském roce čistý zisk na 82,8 miliardy rublů, tj. přibližně 66,5 miliardy korun, což v porovnání s předchozím rokem představuje více než čtvrtinový nárůst (+ 25,8 %). Při pohledu na žebříček největších zahraničních bankovních skupin se na čele drží italská UniCredit, jejíž celková aktiva dosahují 91 miliard eur, před rakouskou Erste Bank (59 miliard eur) a Raiffeisen International (56 miliard eur). Na dalších místech pomyslného žebříčku se objevily KBC a Société Générale.

Nejrychleji rostoucí bankovní skupinou regionu je Raiffeisen International, jejíž průměrné roční tempo růstu v posledních pěti letech dosáhlo 37 procent. Právě tato skupina má k dispozici nejsilnější pobočkovou síť, když klienty může obsloužit na 2848 prodejních místech. Druhé místo co do tempa růstu i počtu poboček obsadila UniCredit. Právě tyto dvě skupiny mají z nadnárodních bankovních skupin nejširší působnost, když operují na 15 trzích.

Tabulka: Postavení mezinárodních bank ve střední a východní Evropě

Celková aktiva (mld. EUR) Průměrný roční růst Počet poboček
UniCredit 91,0 Raiffeisen Int. 37,1 % Raiffeisen Int. 2848
Erste Bank 59,3 UniCredit 31,7 % UniCredit 2403
Raiffeisen Int. 55,8 OTP 26,7 % Erste Bank 1765
KBC 42,6 Erste Bank 22,2 % Société Générale 1698
Société Générale 40,0 IntesaSanpaolo 20,5 % OTP 1277

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ