Immorent: Atraktivita leasingu s reformou vzroste

24.10.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Mezi středně velkými firmami je stále povědomí o leasingu nemovitostí relativně malé. S jednatelem společnosti Immorent jsme si povídali nejen o leasingu nemovitostí, kterému se tato společnost především věnuje, ale podívali jsme se také na změny, které leasingu přinese schválená reforma.

Dobrý den, společnost Immorent není na českém leasingovém trhu žádným nováčkem. V České republice působíte od roku 1997. Představte ji našim čtenářům.
Společnost IMMORENT je od začátku svého působení v roce 1997 hlavním poskytovatelem leasingového financování nemovitostí v ČR. IMMORENT ČR s.r.o. je dceřinou společností rakouské IMMORENT AG, která je jednou ze tří největších leasingových společností na rakouském trhu a patří do finanční skupiny Erste Group. Díky tomuto silnému zázemí může poskytnout dostatečnou záruku dlouhodobé jistoty a kvality všech poskytovaných služeb.
Vedle ČR a Rakouska působí Immorent ještě v devíti dalších evropských zemích - v Bulharsku, Itálii, Černé Hoře, Chorvatsku, Rumunsku, Srbsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Maďarsku. Od svého založení v roce 1970 realizovala společnost IMMORENT AG více než tisíc projektů v oblasti komerčních nemovitostí a bydlení, jakož i v oblasti veřejného sektoru.
IMMORENT ČR s.r.o. je členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA) a Asociace PPP.

Čím se společnost zabývá, na co se specializuje?
V České republice financuje Immorent formou leasingu řadu nákupních center, logistických parků, kancelářských budov, výrobních závodů, hotelů i veřejných objektů a od samého počátku si zachovává přední postavení na českém trhu. Mezi klienty patří nejen velké mezinárodní společnosti, ale také české střední výrobní podniky, obchodní a hotelové řetězce, přední developerské společnosti a subjekty místní správy a samosprávy.
Další činností společnosti Immorent je řízení a realizace developerských projektů především v sektoru kancelářských, logistických a obchodních prostor. V současné době realizuje výstavbu a pronájem administrativního centra Avenir Business Park v Praze 5 a kancelářského objektu Gemini v Praze 4 - Pankrác. Další developerské projekty jsou ve stádiu příprav.
Dále společnost Immorent nabízí v rámci uceleného konceptu „leasing & more“ služby v oblasti investic do nemovitostí – jejich  financování,  projektový development, stavební management, stavební dozor a správu nemovitostí. Imorent financuje nejen nemovitosti, ale doplňkově nabízí řešení také pro financování strojového vybavení a ostatních zařízení. Leasing movitých věcí se společností Immorent je tak  výhodnou doplňkovou službou k financování nemovitosti.
Díky svým dlouholetým zkušenostem a know-how může Immorent nabídnout optimální řešení pro jakýkoli investiční záměr. Vykonává též komplexní správu portfolia v ČR pro rakouský  fond nemovitostí CEE Property Invest Immobilien AG.

Jak je leasing nemovitostí v ČR využíván?
Produkt leasing nemovitostí je dnes rozšířen zejména mezi developery výrobních a logistických hal a dále pak mezi developery obchodních řetězců a kancelářských budov. Velký prostor pro další uplatnění leasingu nemovitostí ve srovnání se zahraničím spatřuje Immorent jakožto dlouholetý leader leasingu nemovitostí v ČR v segmentu SME, tedy u středně velkých podniků a služeb. Zajímavou oblastní uplatnění leasingu nemovitostí též bude oblast komunální sféry a PPP projektů (Partnerství veřejného a soukromého sektoru).

V čem vidíte hlavní příčinu, menšího zájmu o využívání leasingu nemovitostí v České republice oproti zahraničí? Doženeme někdy vyspělou Evropu i v této oblasti?
Mezi středně velkými firmami je stále povědomí o leasingu nemovitostí a o leasingu podobných strukturách financování relativně malé. S cílem zvýšit povědomí o leasingu nemovitostí  spolupracuje Immorent mimo jiné s Českou Spořitelnou (rovněž ze skupiny Erste Group). Na jedné straně ČS disponuje širokou pobočkovou sítí komerčních center, na druhé straně Immorent disponuje unikátním know-how v oblasti financování komerčních nemovitostí.
Penetrace leasingu nemovitostí v Evropě je dosti odlišná. V ČR se zatím leasing nemovitosti slibně rozvíjí a jsme přesvědčeni, že i schválená daňová reforma, která má řadu negativních dopadů pro oblast finančního pronájmu s následnou koupí a zároveň do značné míry ztěžuje přístup k úvěrovým zdrojům od bank, bude zajímavým impulsem pro další růst zájmu o atraktivní mimobilanční formy leasingového financování od naší společnosti. 

Komu jsou vaše  služby určeny, může leasing nemovitosti získat každý? Co musí žadatel splňovat? Je pro vás důležitý investiční záměr klienta? 
Immorent financuje nemovitosti zejména pro komerční subjekty, stejně tak má ale zkušenosti i s financováním pro města a obce a v zahraničí máme široké zkušenosti i s PPP – projekty.
V oblasti komerčních subjektů spolupracujeme zejména s firmami z odvětví logistika, plastikářství, strojírenství, tiskárenství a elektrotechnika, dále pak se společnostmi působící v oblasti obchodu a služeb, developery logistických a výrobních parků, obchodních řetězců a kancelářských projektů. Financování poskytujeme rovněž přímo obchodním řetězcům, provozovatelům hotelů, mezinárodním společnostem, pro které jsou klíčové účetní standardy IAS / US.GAAP a mimobilanční financování. 
Immorent při financování nemovitostí vždy zohledňuje jak bonitu projektu samotného (typ projektu, jeho poloha, ekonomika projektu, časový horizont projektu apod.), tak i bonitu klienta. Immorent vždy pečlivě posuzuje investiční záměr klienta. Naši odborníci díky své rozsáhlé zkušenosti velmi často přispívají ke správnému nastrukturování celého projektu.

Leasovat se dají různé nemovitosti, prozraďte nám o jaké nemovitosti je ze strany vašich klientů největší zájem. Máte stanovenu minimální či maximální částku pro financování nemovitosti leasingem?
Immorent nejvíce financuje výrobní haly a logistické areály, dále kancelářské a obchodní budovy a maloobchodní nákupní centra a hypermarkety. V omezené míře financujeme vybrané hotely a zabýváme se i financováním budov pro komunální sféru tj. zejména: parkovací domy, školy, univerzitní budovy, domovy pro seniory, ostatní veřejné budovy.  Důležitou informací pro naše potenciální klienty  bude jistě fakt, že Immorent umí financovat i pozemky pro výše zmíněné projekty a to ať už formou přímého nákupu či formou akvizice společnosti vlastnící takový pozemek.
Immorent nemá definovanou minimální ani maximální částku pro financování nemovitostí. Naše dílčí obchody se však obvykle pohybují v řádech několika desítek až stovek milionu korun, máme však v portfoliu i obchodní transakce převyšující miliardu korun.

Můžete ve stručnosti popsat jaké výhody sebou přináší financování nemovitostí leasingem?
Výhod je určitě celá řada, mezi nejdůležitější bych například uvedl, že předmět leasingu lze ve srovnání s úvěry financovat dlouhodoběji, měsíční splátky jsou nižší a jsou přizpůsobeny výnosům z předmětu leasingu, dále pak to, že nájemné ve splátkách neumořuje celou pořizovací hodnotu nemovitosti, což přináší pozitivní efekt na výši splátek. Nezanedbatelný je také fakt, že převážná část leasingové splátky je zahrnuta do daňově uznatelných nákladů, umožňujících optimalizaci hospodářského výsledku a  navíc předmět leasingu není evidován v účetní rozvaze, čímž dochází k vylepšení reatingu / poměrových ukazatelů firmy – zvýšení rentability kapitálu (ROE), ukazatel zadluženosti zůstává nezměněn..
Naši klienti také oceňují to, že pro ně připravujeme individuální finanční modely „šité na míru“ – stanovení výše zůstatkové hodnoty, nižších náběhových splátek, zohlednění sezónních výkyvů apod. Navíc leasing umožňuje zahrnout do celkových investičních nákladů náklady související s investicí (náklady na projekt, engeneering, daň z převodu nemovitosti, jiné poplatky) a náklady vzniklé od zahájení výstavby do splatnosti první leasingové splátky bývají splatné teprve po kolaudaci.

Od příštího roku začne platit zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který se dotkne také oblasti leasingu. Jednou ze změn je například prodloužení minimální doby leasingu (u nemovitostí má jít o změnu z osmi na minimálně třicet let), či zrušení leasingového odepisování. Můžete tyto změny ve stručnosti přiblížit našim čtenářům.
Novela omezuje dosavadní výhody v podobě rychlejšího „odpisu“ investice pouze u produktu finanční pronájem s následnou koupí najaté věci (finanční leasing). Zásadní znevýhodnění oproti dnešnímu stavu je tak jen v oblasti finančního leasingu movitého majetku (stroje, osobní a nákladní auta) a to díky tomu, že po novele bude z ohledu rychlosti “odpisu“ investice do nákladů jedno, bude-li investice realizována leasingem či koupí za hotové / úvěrem.
U finančního leasingu nemovitostí možnost rychlejšího “odpisu“ investice než v případě pořízení investice úvěrem nebyla a nebude ani po novele zákona. Novela u finančního leasingu nemovitosti pouze prodlužuje minimální dobu trvání smlouvy na 30 let. Tuto problematiku umí Immorent vyřešit správnou konstrukcí smluv. Ostatní výhody leasingu nemovitostí zůstávají zachovány.
Co se týče problematiky daňové neuznatelnosti 1% z finančních nákladů, pokud tyto přesáhnou 100 mil. Kč - u finančního leasingu se bude po novele sledovat výše ročních finančních nákladů (leasingová splátka včetně eventuelních poplatků) - se zdá být tento limit  dostatečně vysoký i pro nemovitostní investice.

Připravujete se na tyto změny již nyní? Jak se změny dotknou vašich současných a budou klientů?
V podstatě nic převratného nepřipravujeme, protože již dnes má Immorent ve svém portfoliu finančních produktů varianty, kterých se avizované změny žádným způsobem nedotýkají. Díky tomu můžeme deklarovat, že našich stávajících klientů se změny nedotknou a pro nové klienty máme připraveny produkty, které budou respektovat zmíněnou reformu, přitom budou atraktivnější než např. bankovní úvěr.

Budou mít tyto změny podle vás zásadní vliv nejen na leasing nemovitostí, ale také na celý leasingový trh, vidíte je jako příležitost nebo spíše hrozbu? Očekáváte nějakou změnu v zájmu o leasing obecně?
Novela se nijak nedotýká operativního leasingu, nejčastěji užívaného v základních konstrukcích naší společnosti, lídra na trhu leasingu nemovitostí v ČR. Z toho vyplývá, že se těchto změn neobáváme, naopak, jsem přesvědčen, že atraktivita leasingu od naší společnosti s reformou veřejných financí roste!

Immorent patří mezi největší leasingové společnosti v ČR. Ovšem co se týče leasingu nemovitostí patříte jasně mezi jedničku na trhu. Můžete nám prozradit jak si společnost Immorent vedla v minulém roce, kolik máte v současné době spokojených klientů?
Minulý rok - tak jako ostatně  v každém roce - naše společnost zaznamenala rostoucí trend ve financování investičních celků, který se promítnul v celkovém ročním obratu firmy v částce 6,5 mld CZK. Na základě již výše zmíněného mohu konstatovat, že „počet našich spokojených klientů neustále roste“.

Jaké jsou vše plány do budoucna, plánujete rozšíření nabídky či nějaké novinky pro klienty?
Tak jak se rozvíjí trh s nemovitostmi, naše společnost neustále rozvíjí a inovuje svoji paletu produktů.Například pro komunální sféru chystáme atraktivní formy financování revitalizace brown fields.Jednoznačným cílem je i nadále si udržet postavení jedničky na českém trhu.

Na závěr ještě jednu osobní otázku. Na pozici jednatele společnosti Immorent jste od dubna letošního roku. Co si od své nové pozice slibujete a jak se vám vaše nová práce líbí?
Immorent mi dává velký prostor pro využití svých dosavadních manažerských zkušeností a jako leader na trhu zároveň ke strategickému rozvoji celého oboru. Hlavním úkolem manažera je zejména plně využít lidský potenciál dané společnosti k jejímu rozvoji. Tady jsem měl štěstí – Immorent prezentuje malý kompaktní tým profesionálů, s kterými je radost spolupracovat.


Děkuji za rozhovor,
Elena Ondrová, Finance.cz

 

JD.jpgJiří Drbohlav se narodil roku 1970.
Absolvoval VŠE v Praze, fakultu národohospodářská - obor finance a úvěr.  Na toto studium navázal dalším vzděláváním v zahraničí. Během své praxe prošel řadou bankovních domů a jeho práce se většinou zaměřovala na firemní klientelu. Před nástupen do společnosti Immorent působil v ČSOB jako regionální ředitel korporátní klientely. V současné době působí jako jednatel společnosti Immorent.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY