Důchodci si polepší, státní kasa pláče

20.12.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rostoucí ceny energií, zvýšení sazby DPH či zavedení poplatků ve zdravotnictví zřejmě nikoho nepotěší. Naštěstí porostou i příjmy obyvatelstva. Díky valorizaci si o několik stokorun polepší i penzisté.

Elektřina, plyn, voda, teplo, potraviny, hromadná doprava či kulturní a sportovní akce. To je jen zlomek zboží a služeb, za který si od příštího roku připlatíme. Každý tak bude muset sáhnout hlouběji do své peněženky. Zdražení se nevyhne nikomu, nejinak tomu bude i v případě důchodců. Naštěstí je tu valorizace, která zmírní dopady zdražování a přinese seniorům nějakou tu korunu navíc.


Zajistěte se na stáří s předstihem


Konečná výše důchodu je vždy individuální, jelikož je ovlivněna řadou faktorů. Kromě výdělku, a tedy i odvedeného pojistného na důchodové pojištění, je to počet odpracovaných let, doba studia, nemocnost nebo doba strávená na úřadu práce. Někteří penzisté jsou s konečnou výši dávky důchodového pojištění spokojeni, drtivá většina má k výši svého důchodu výhrady.

Pokud nemá člověk naspořeno, musí se jeho životní styl v důchodovém věku poupravit a přizpůsobit novému, o několik tisíc korun nižšímu, disponibilnímu příjmu. Jednou z možností, jak si udržet životní úroveň i v seniorském věku nabízí penzijní připojištění. Stačí každý měsíc odložit pár stokorun, které vám za několik desítek let mohou s přispěním státní podpory dopomoci k poměrně slušné sumě.


Když vyšší důchody, tak pro všechny


Ale pojďme zpět k důchodům. Aby úroveň díky všudypřítomné inflaci neklesala i nadále, dochází k pravidelné valorizaci neboli indexaci důchodů. Stejně tomu bude i v příštím roce, kdy se od 1. ledna zvýší všechny důchody vyplácené z českého důchodového systému. Jedná se o řádné i předčasné důchody starobní, plné i částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody.

Způsob valorizace a postup jejího uplatňování je stanoven zákonem. Počínaje lednem příštího roku se základní výměra důchodu, jednotná pro všechny důchody, zvýší z 1570 Kč na 1700 Kč měsíčně, procentní výměra vzroste o 3 %. Narozdíl od předchozích let nově nebude navýšení procentní výměry záviset na tom, zda se jedná o tzv. starodůchodce či ostatní důchodce. Všechny důchody vzrostou od ledna příštího roku stejně.

Ať už poživatel důchodu pobírá penzi v hotovosti nebo se jedná o bezhotovostní výplatu na účet klienta, není třeba o zvýšení žádat. Ke zvýšení důchodu dochází, stejně jako v předchozích letech, automaticky.

 

Příklad valorizace starobního důchodu:

Pobírá-li v roce 2007 důchodce starobní důchod například 8500 Kč, pak jeho základní výměra činí 1570 Kč, procentní výměra 6930 korun. Od ledna se základní výměra zvýší o 130 Kč (tj. o 8,3 % ) na 1700 Kč a procentní výměra o 3 %, tj. o 208 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 338 korun a občan bude po valorizaci tak bude pobírat 8838 korun měsíčně.

Důchody rostou rychleji než inflace


Průměrná výše vypláceného starobního důchodu se každoročně neustále zvyšuje a roste rychleji než index spotřebitelských cen. Od září 2006 do ledna 2008, tedy za 15 měsíců stoupne průměrný důchod o 923 korun, tj. o 11,3 %. Zatímco v září loňského roku činil průměrný starobní důchod 8188 Kč, v příštím roce dostane průměrný penzista 9111 korun.

Stejně tak i z dlouhodobého hlediska životní úroveň penzistů neustále stoupá. Pokud porovnáme současný příjem seniora s příjmem revolučním, reálná hodnota důchodu dosahuje 108,2 % reálné hodnoty samostatně vypláceného starobního důchodu v roce 1989. Přesto nemají penzisté žádné velké důvody k oslavám, zejména díky novoročnímu zavedení poplatků a doplatků ve zdravotnictví.

 


Další nepříjemnost pro státní kasu


Valorizace se projeví nejen na vyšších příjmech penzistů, ale nemalou měrou ovlivní i mandatorní výdaje státu. Samotné zvýšení důchodů přijde státní kasu na 11,3 miliard korun, celkové výdaje na důchody v příštím roce dosáhnou bezmála 300 miliard korun. A bude zřejmě ještě hůř. V současnosti Česká zpráva sociálního zabezpečení eviduje více než 2,71 milionu důchodců a vyplácí přes 3,34 milionu penzí. Vzhledem k demografickému vývoji se dá očekávat, že počet důchodců a tím i celkové zatížení státního rozpočtu v příštích letech poroste. Přestože o reformě důchodového systému se vedly a vedou četné nejen politické diskuse, k žádným viditelným změnám zatím bohužel nedošlo.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY