Co týden dal?

21.12.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Češi se stále více zadlužují, ceny pšenice na světových trzích lámou rekordy, České dráhy budou propouštět a o práci tak může přijít až 4.000 lidí a další novinky posledního předvánočního týdne v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ceny pšenice ve světě vzrostly na nový rekord. Klíčová termínová cena této plodiny na chicagské burze CBOT překročila poprvé hranici deseti dolarů za bušl (asi 35 litrů). Obchodníci čekají, že cenový nárůst bude pokračovat. Světové zásoby do konce sezony 2007/08 totiž klesnou na třicetileté minimum.
  • Celkem pět bank předložilo nabídky na převzetí BAWAG Bank CZ, včera to uvedl rakouský deník WirtschaftsBlatt. Zájem projevily německá BayernLB, francouzská Société Générale, italská Intesa Sanpaolo, americká Citibank a maďarská OTP. Z rakouských potenciálních zájemců se nikdo nepřihlásil. BAWAG Bank CZ je s bilanční sumou 33 mld. Kč a účetní hodnotou kolem 100 mil. eur devítkou na českém trhu.
  • Společnost PPF Investments a.s. navýšila během prosince 2007 svůj podíl v ruské NomosBank z 5,3 % na 11,9 %. Akcie nakoupila po 720 rublech, takže do nich investovala 3.600 milionů korun. Operace je součástí propojování banky s ruským Home Creditem. Nomos Bank spravuje aktiva zhruba za 100.000 milionů korun.
  • Nadnárodní společnost MasterCard má šest měsíců na to, aby změnila skladbu poplatků za mezinárodní platební transakce, anebo zaplatí vysokou pokutu. Oznámila to Evropská komise, která karetní asociaci obvinila z porušování antimonopolních zákonů. Sankce by pak MasterCard hradil za každý den.
  • Německý ekonomický institut IMK ve čtvrtek snížil předpověď růstu německé ekonomiky v příštím roce na 1,5 procenta z dřívějších 1,9 procenta. Předpověď IMK pro příští rok je poněkud méně optimistická oproti mnichovskému institutu Ifo, jenž v roce 2008 očekává expanzi německé ekonomiky o 1,8 procenta. Centrální banka vidí růst o 1,6 procenta.
  • Ekonomika Spojených států rostla ve třetím čtvrtletí i podle dnešních konečných údajů tempem 4,9 procenta, tedy nejrychleji za poslední čtyři roky. Ekonomové však na konci roku čekají kvůli krizi na trhu bydlení výrazné zpomalení, které bude pokračovat i v příštím roce.
  • Evropská unie se dnes dohodla na reformě evropského trhu s vínem. Evropskou komisí navrhovaný zákaz doslazování vína řepným cukrem, s nímž některé státy, včetně Česka, nesouhlasily, nakonec z reformy vypadl. ČR také získá od roku 2009 vyšší dotace na restrukturalizaci vinic, v roce 2009 to bude oproti původně plánovaným 1,6 milionu eur celkem tři miliony eur; od roku 2015 se suma zvyšuje z 2,2 milionu eur na 5,2 milionu eur.
  • Ceny potravin za poslední rok vzrostly bezprecedentním tempem o téměř 40 procent a tento vývoj ohrožuje miliony lid v chudých zemích. Upozornila na to Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství, zároveň vyzvala vlády a mezinárodní společenství, aby chudým zemím v tomto směru poskytly bezodkladnou pomoc.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Vysoké zhodnocení vkladů!
Chcete získat zajímavé zhodnocení vašich finančních prostředků a mít je neustále k dispozici? Spořící konto eMAX vám nabízí zúročení vkladů ve výši 3 % p.a. Navíc s ním získáte bezplatný přístup ke kontu, založení a správu zdarma a mnoho dalších výhod. Pro jeho sjednání nemusíte na pobočku, vše za vás vyřídí kurýr.


Posledních 7 dní doma

  • Letištěm Praha v Ruzyni prošlo do poloviny prosince 2007 již 12 milionů pasažérů , což je meziročně více o 7,3 procenta. Do konce roku plánuje společnost, že letištěm projde dalšího cca půl milonu cetujících, což znamená více než 12,5 milionů odbavených pasažérů za rok.
  • České domácnosti v letošním roce zvýší svůj finanční majetek o 12 % na téměř 2,5 bilionu korun. Ještě rychleji se však Češi zadlužují. Dluhy Čechů se letos zvýší o více než 27 % na 770 miliard korun a v poměru k hrubému domácímu produktu dosáhnou 22 %. Oproti západní Evropě je však zadluženost našich domácností stále relativně vysoká.
  • Česká republika je ve vztahu k rozpočtu EU doposud čistým příjemcem; za rozpočtové období 2004 až 2006 odvedlo Česko do konce prvního pololetí letošního roku do evropské pokladny 94 miliard korun a získalo z ní 112,3 miliardy. V letech 2007 až 2013 může ČR získat z evropských fondů přibližně 700 miliard korun.
  • Škoda Auto dominovala i letošnímu ročníku soutěže exportér roku. Škoda zvítězila v kategorii zaměřené na největší objem exportu v letech 1993 až 2006 a prvenství získala i z pohledu objemu vývozu v loňském roce. Nejvyšší průměrný nárůst exportu v letech 1993 až 2006 vykázala strojírenská společnost Siemens Group. Škoda loni vyvezla vozy, originální díly a další komponenty za 164,2 mld. Kč, což představuje podíl na celkovém exportu ČR zhruba 7,7 %.
  • Bankovní rada České národní banky tento týden ponechala úrokové sazby beze změny. Tento krok byl spíše očekáván. Ovšem další zvyšování sazeb je kvůli výraznému růstu inflace téměř jisté, a to zřejmě na počátku února. Naposledy zvýšila ČNB sazby na konci listopadu, a to o čtvrt procentního bodu. ČNB zvýšila úrokové sazby letos již čtyřikrát, ale stále má nejnižší úroky v celé Evropské unii.
  • Do roku 2010 by mohlo nedobrovolně odejít z české železnice až 4000 zaměstnanců, pro které vláda vyčlenila 684 milionů korun jako odchodné. Vyplývá to ze sociální programu, který tento týden schválila vláda. Program se týká tří společností, Českých drah, ČD Cargo a Správy železniční dopravní cesty. Dráhy spolu s ČD Cargem zaměstnávají nyní zhruba 53.000 zaměstnanců. Od roku 2003 jejich počet klesl o 30 procent.
  • ČEZ už během zpětného odkupu získal už téměř 8% vlastních akcií. ČEZ zahájil zpětný odkup akcií 30.dubna. Celkový nabytý objem vlastních akcií nemá překročit 59.221.084 kusů, tedy podíl 10 procent. Nejnižší cena, za niž může ČEZ akcie nabýt, byla stanovena na 300 korun za akcii, nejvyšší na 2000 korun. ČEZ kupuje své akcie na burzách v Praze a ve Varšavě.
  • Domácí výstav piva letos zřejmě poprvé překoná hranici 20 milionů hektolitrů. Zvýšení produkce ale nebude tak výrazné jako v předchozích letech, hlavně díky zpomalení tempa růstu exportu. V ČR stoupá spotřeba pomaleji, táhne ji pokračující zvyšování konzumace nealkoholického piva. V loňském roce domácí pivovary vystavily 19,8 milionu hektolitrů piva, o 3,8 procenta více než v roce 2005. Do zahraničí vyvezly 3,5 milionu hektolitrů.
  • Banky se snaží na závěr roku předzásobit penězi na poskytování hypoték. Proto v posledních několika měsících vydávají mnohamiliardové emise hypotečních zástavních listů, z kterých se částečně hypoteční úvěry financují. Vyplývá to ze statistik jednotlivých bank. Od nového roku totiž končí daňové zvýhodnění výnosů z těchto dluhopisů a podle odhadů hypotečních expertů to může přivodit zvýšení úrokových sazeb u hypoték o 0,2 až 0,5 procentního bodu.
  • Hasičská vzájemná pojišťovna může poskytovat povinné ručení. Na základě povolení České národní banky dochází k rozšíření činnosti HVP o pojistné odvětví "pojištění odpovědnosti za škodu vyplývající z provozu pozemního motorového a jeho přípojného vozidla". Povinné ručení v současné době nabízí 11 pojišťoven.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  


Založte si mKONTOStop zbytečným poplatkům!
Chcete bankovní účet, na kterém peníze přibývají, nikoliv ubývají? Využijte služeb mBank a založte si mKONTO! Zřízení i správa mKONTA je zdarma, neplatíte žádné poplatky za příchozí či odchozí platby.

Mějte nad svými penězi nepřetržitou kontrolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu!



Fintriky

Životní pojištění je jedním z nejoblíbenějších finančních produktů na našem trhu. Byť o jeho výhodností či spíše nevýhodností je velice často diskutováno, nezpochybnitelným faktem je, že pro řadu lidí je životní pojištění zahaleno jakousi rouškou tajemství. Co vše se tedy pod pojmem životní pojištění skrývá? V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme vám představili jednotlivé druhy životního pojištění abyste si mohli vybrat pro vaš potřeby to nejvhodnější. Podívali jsme se na zoubek důchodovému pojištění, poté jsme zjistili, že kapitálové pojištění je dnes spíš již muzejním exponátem, zcela jinak je tomu u rizikového pojištění a nezapomněli jsme ani na stále oblíbenější investiční pojištění.

Anketa

Kvalitní internetové bankovnictví patří v dnešní době k nejdůležitějším bankovním produktům. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda jste s ním ve vaší bance spokojeni? Z ankety vyplývá, že převážná většina z vás spokojena je, ostatně posuďte sami:

  • S internetovým bankovnictvím mé banky jsem úplně spokojen/a - 46 %
  • Internetové bankovnictví mé banky je dobré, ale něco bych zlepšil/a - 39 %
  • Internetové bankovnictví mé banky je nepřehledné a pomalé - 5 %
  • Internetovému bankovnictví nevěřím a nepoužívám ho - 11 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU