Budeme se v roce 2008 mít lépe?

31.12.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tuto otázku si v souvislosti s reformou veřejných financí, jež právě vstupuje v platnost i v souvislosti s neustálým zdražováním energií klade asi většina Čechů. Odpověď na ni není jednoduchá, někdo si polepší jiný ne.

V minulých letech jsme byli zvyklí se na příchod nového roku dívat s optimismem, alespoň co se osobních financí týče, letos je však v tomto ohledu řada z nás o mnoho skeptičtější. Neustálé zdražování cen energií, které s sebou táhne nahoru i ceny základních komodit, především pak potravin a rovněž dlouho připravovaná a ještě déle schvalovaná reforma veřejných financí dostala inflaci k hodnotám, na něž jsme více než šest let rozhodně nebyli zvyklí.

Zatímco v několika minulých letech byla česká inflace stabilní a nízká, když se během celého roku pohybovala pod třemi procenty, příští rok tomu bude jinak, o čemž ostatně svědčí i listopadové statistiky (listopadová inflace 5 % byla nejvyšší za posledních 5 let). Česká národní banka očekává na počátku roku 2008 vzestup inflace až k šesti procentům. Následně od konce prvního čtvrtletí by podle odhadů ČNB měla inflace začít klesat. Proti růstu cen totiž bude působit sílící koruna a vysoký růst cen se s největší pravděpodobností bude snažit tlumit i ČNB, a to zvyšováním klíčových úrokových sazeb.

Reálná mzda by měla růst, ale ne u státních zaměstnanců


O tom, zda se budeme mít lépe, či nikoliv však vždy rozhodují faktory dva. Na straně jedné jsou zde výdaje domácností, které jak jsme již psali, díky vyšší inflaci porostou, na straně druhé jsou pak příjmy, a ty by měly růst také. Zatímco v letech 2004 a 2005 tempo růstu mezd spíše zpomalovalo, koncem roku 2006 začaly mzdy svůj růst naopak zrychlovat, a to jak mzdy nominální, tak reálné. Ve třetím čtvrtletí 2007 dokonce průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 7,6 % na 21.470 Kč. Proti stejnému období loni tak byla o 1517 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o solidních pět procent.

Reálná mzda by tedy, i přes skokové zvýšení inflace, měla růst i v roce příštím. Růst mezd je totiž tažen dobrou výkonností české ekonomiky, a s tím spojeným fenoménem, který se na našem pracovním trhu začal, především v některých profesích objevovat, a to nedostatkem pracovní síly. Průměrnou mzdu dnes stále více ovlivňuje rychle klesající míra nezaměstnanosti a s tím spojené problémy firem s hledáním nových zaměstnanců. Ti této situace samozřejmě využívají a neustále zvyšují své mzdové požadavky. Mnoho podniků, především pak zahraničních investorů, si zatím skutečně může zhruba osmiprocentní růst mezd dovolit.

Odborníci, odboráři i zástupci zaměstnavatelů se shodují na tom, že mzdy v roce 2008 porostou v průměru o osm až devět procent, což by po odečtení inflace, která jak jsme psali výše, bude kolem pěti procent, znamenalo růst reálné mzdy zhruba o tři procenta. To je sice méně než v roce letošním, ale určitě se nedá hovořit o obecném poklesu životní úrovně. To se však bohužel netýká státních zaměstnanců. Růst mezd kolem devíti procent totiž bude v soukromém sektoru, zatímco ve veřejném sektoru růst mezd zpomalí asi na 3,5 procenta. Tudíž jestli si v příštím roce někdo mírně pohorší, pak to budou státní zaměstnanci, kterých je, nutno říci, nemalé množství blížící se půl milionu.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU