Německá ekonomika loni vzrostla o 2,5 procenta

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Frankfurt 15. ledna (ČTK) - Německá ekonomika loni reálně vzrostla o 2,5 procenta, hlavně díky vyšším investicím a rozmachu obchodu, zatímco slabší byla soukromá spotřeba. Ukazují to předběžné údaje, které dnes zveřejnil Spolkový statistický úřad. Po přepočtu na srovnatelný počet pracovních dnů růst činil 2,6 procenta.

"Růst ekonomiky byl velmi silný, ale zaostal za expanzí v roce 2006. Hybnou silou byl loni zahraniční obchod a domácí investiční aktivita," řekl předseda úřadu Walter Radermacher. Upozornil přitom, že růst cen pro spotřebitele je nyní nejvýraznější od poloviny 90. let.

Úřad ale také varoval, že ve střednědobém výhledu může německá ekonomika pocítit dopady problémů, s nimiž se nyní potýkají finanční trhy. Důvodem k obavám je především riziko, že klesne poptávka ve Spojených státech, uvedl statistický úřad.

Růst hrubého domácího produktu největší evropské ekonomiky je v souladu s odhady analytiků. Překonal ale odhad vlády, která počítala s růstem HDP o 2,4 procenta. V roce 2006 byl růst ekonomiky vyšší a činil 2,9 procenta, což byl zároveň nejlepší výsledek od roku 2000. Během loňského čtvrtého čtvrtletí růst činil 0,2 až 0,3 procenta.

Domácí poptávka k růstu přispěla jedním procentním bodem a čistý obchod 1,4 procentního bodu. Soukromá spotřeba ale růst snížila o 0,2 procentního bodu. Export loni vzrostl o 8,3 procenta.

"Pokud jde o ekonomiku jako celek a o tempo hospodářského růstu na další dva roky, tak už jsme za zenitem. V tomto i příštím roce si budeme muset zvyknout na růst pod dvěma procenty," prohlásil analytik finančního ústavu WestLB Jörg Lüschow. Na soukromou spotřebu měl podle něj v prvním pololetí negativní vliv růst sazby daně z přidané hodnoty.

Statistický úřad rovněž oznámil, že Německo loni vyrovnalo rozpočet a odstranilo deficit, který v roce 2006 činil 1,6 procenta hrubého domácího produktu a v předchozích letech překračoval tříprocentní limit stanovený v maastrichtských kritériích.

"Růst byl opět závislý na exportu, ekonomiku ale podpořily také investice. Řada firem investovala do rozšíření kapacit, čemuž pomohlo také daňové zvýhodnění," řekl Andreas Scheuerle z ústavu Dekabank.

Vláda podle ministra hospodářství Michaela Glose zřejmě sníží odhad růstu ekonomiky na letošní rok, a to pod dvouprocentní hranici. Náměstek ministra Walther Otremba agentuře Reuters v pondělí řekl, že při stanovení odhadu růstu na letošní rok je třeba maximální obezřetnosti.

"Dynamika růstu poněkud zvolní, z propadu ale strach nemáme," poznamenal Otremba. Za hlavní rizika ale označil vysoké ceny ropy a silný kurz eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK