EMI sníží počet zaměstnanců až o 2000

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. ledna (ČTK) - Britská nahrávací společnost EMI, která vydává například skladby zpěváka Robbieho Williamse, kapely Coldplay nebo zpěvačky Kylie Minoque, propustí až 2000 zaměstnanců. Potvrdily se tak spekulace, které se objevily o víkendu. EMI by propouštěním mohla ročně ušetřit asi 200 milionů liber (zhruba 6,8 miliardy Kč).

EMI má několik součástí, propouštění se ale podle agentury Reuters bude týkat nahrávací divize, kde pracuje zhruba 4500 lidí. Tuto divizi nejvíce zasáhla krize na trhu hudebních nosičů, kterou způsobil pokles prodeje a z části i pirátství spolu se slabší nabídkou nových titulů.

Podnik chce v rámci úsporných opatření sjednotit marketing s prodejem a administrativou, počítá ale i s dalšími změnami. Některé z navrhovaných změn se však nelíbí zpěvákům a mezi nespokojenými interprety je údajně také Williams. Ten pohrozil, že své další album vydá jinde.

EMI má nové majitele a na hospodaření nyní dohlíží šéf fondu soukromého kapitálu Terra Firma Guy Hands. Ten už loni v listopadu avizoval, že umělci s nízkým prodejem nosičů by u EMI mohli skončit.

Nahrávací firmy se kromě poklesu prodeje hudebních nosičů potýkají i s nelegálním stahováním hudebních souborů přes internet. Stránek, přes které se hudba stahuje legálně, sice stále přibývá, na výpadek prodeje nosičů ale tento nárůst nestačí. Umělci proto častěji koncertují, prodávají upomínkové předměty nebo fanouškům nabízejí další materiál on-line.

Rozpočet na marketing chce Hands snížit na 12 procent plánovaných tržeb, zatímco dosud na něj šlo 20 procent. Více peněz chce dát na perspektivní umělce a repertoár nových talentů. Terra Firma převzala EMI loni v létě, kdy za ni zaplatila 2,4 miliardy liber (asi 82 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK