Evropské burzy prohlubují ztráty po slabém indexu ZEW

15.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v úterý prohloubily ztráty po nečekaně slabých výsledcích průzkumu investorské důvěry od německého institutu ZEW a kvůli poklesu ...

...akciových futures na Wall Street.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:40 klesal o 0,88 procenta na 1419,6 bodu. Trh tlačily dolů hlavně bankovní a farmaceutické tituly.

HSBC <HSBA.L> klesala o 2,7 procenta, Santander <SAN.MC> ztrácela 1,7 procenta a UniCredit <CRDI.MI> ubírala 1 procento.

Mezi výrobci léků oslabovaly akcie společností AstraZeneca <AZN.L>, Novartis <NOVN.VX> a Sanofi-Aventis <SASY.PA> v rozmezí 0,7 až 2,3 procenta.

Německý index očekávání investorů ZEW v lednu klesl na minus 41,6 bodu, nejníž od února roku 1993, z prosincových minus 37,2 bodu. Analytici čekali jeho snížení jen na 40 bodů.

Středem pozornosti v úterý bude také čtvrtletní zpráva největší americké banky Citigroup <C.N>. Ta zřejmě vykáže za čtvrtý kvartál ztrátu, ale investoři se zaměří i na všechny ostatní informace, od získávání miliard dolarů nového kapitálu až po rušení dalších pracovních míst.

Podle zprávy deníku Wall Street Journal zřejmě Citigroup oznámí snížení dividendy, navýšení kapitálu nejméně o 10 miliard, odpisy ve výši až 20 miliard dolarů a zrušení více než 20.000 pracovních míst.

Akciové futures ve Spojených státech <DJH8> <SPH8> <NDH8> poukazovaly na pokles trhu v rozmezí 0,5 až 0,7 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK