Zbrojovka Brno se chystá k likvidaci

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. ledna (ČTK) - Zkrachovalá Zbrojovka Brno se chystá do likvidace. Je to poslední fáze před faktickým zrušením firmy a jejím vymazáním z obchodního rejstříku. O vstupu do likvidace má rozhodnout čtvrteční mimořádná valná hromada, kterou svolal jeden z velkých akcionářů společnost Lupollo. Potvrdil to její právní zástupce Jan Rotrekl. Pokud akcionáři likvidaci schválí, poběží nějakou dobu zároveň s s konkurzem. Po ukončení obou režimů firma zanikne.

Zbrojovka Brno - v dobách největší slávy dodávala zbraně do celého světa, zaměstnávala tisíce lidí. Od října 2003 je v konkurzu, předloni přestala zcela vyrábět. Do zániku firmy zbývají nejspíš poslední měsíce. Po tu dobu povede společnost likvidátor, kterého jmenuje valná hromada, a dál i současný konkurzní správce Martin Kopčil. Ten řekl, že rozhodnutí o vstupu do likvidace by na konkurz nemělo mít vliv.

Čtvrteční valná hromada by měla také ukázat, kolik má Zbrojovka akcionářů. Zároveň by se měl rozseknout letitý spor o členství v představenstvu. Jeho členy jsou zatím podle Rotrekla Jiří Pyšný a Jaroslav Kroc. Kroc ale řekl, že už s firmou nemá stejně jako Pyšný nic společného, z funkcí byli odvoláni ještě před prohlášením konkurzu v roce 2003. V obchodním rejstříku však stále figurují. "Je to jen technická věc, ale nevím, kdo je v tom představenstvu nyní," doplnil Kroc. Ani Rotrekl nechtěl uvést jména. Rozuzlení prý přinese valná hromada.

Zbrojovka Brno je v konkurzu od roku 2003, dluží přes 400 milionů korun. Za dobu konkurzu se správcům podařilo nashromáždit majetek ve stovkách milionů korun, hlavní část z toho tvoří zisk za vydražený dvaadvacetihektarový výrobní areál. Za 707 milionů korun ho koupily finanční skupina J&T a developerská firma CPI Group.

Věřitelé by mohly dostat že svých pohledávek zpět až 70 procent, což je podle odborníků ve srovnání s jinými případy relativně hodně. Do úplného zrušení zbývá ještě prodat část majetku - výrobní stroje a skladové zásoby, průmyslové vzory, patenty a ochranné známky a několik dalších položek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK