Nokia uzavře továrnu v Německu, propustí až 2300 lidí

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 15. ledna (ČTK) - Finská společnost Nokia hodlá letos uzavřít svou továrnu v německém městě Bochum. O práci by tak mohlo přijít až 2300 lidí. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Nokia prodává své produkty ve 130 zemích a zaměstnává zhruba 130.000 lidí.

Podle předsedy dozorčí rady a výkonného viceprezidenta firmy Veliho Sundbaecka je uzavření továrny nezbytné pro zajištění dlouhodobé konkurenceschopnosti Nokie. Výroba bude z Bochumi přesunuta do jiných evropských továren s nižšími produkčními náklady. Nevýrobních aktivit závodu, například výzkumu a vývoje, se firma hodlá zbavit.

"Přesunujeme produkci do existujících továren, zejména do Rumunska," řekl mluvčí společnosti Arja Suominen. "Hlavním důvodem je skutečnost, že Bochum prostě není konkurenceschopná. Německo je drahé, výrobní a mzdové náklady jsou vysoké a my nemůžeme v dlouhém období pokračovat v provozu této továrny," dodal.

Nokia vyrábí většinu svých mobilních telefonů v zemích s nízkými náklady, například v Maďarsku, Rumunsku, Číně a Indii. Firma se stále více soustředí na rozvíjející se trhy, kde se poptávka po mobilech zvyšuje rychleji než ve vyspělých zemích.

Společnost předpokládá, že celosvětový prodej mobilních telefonů letos stoupne o deset procent na 1,2 miliardy kusů zejména díky Asii a Tichomoří, Číně, Blízkému východu a Africe. V těchto regionech by se měl prodej zvýšit o více než 15 procent. Nejpomalejší růst, méně než deset procent, očekává Nokia v Severní a Latinské Americe a v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK