Provozovatelé prý chtějí od CK za poukázky vyšší provize než v EU

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Provozovatelé tuzemských cestovních kanceláří si stěžují na jednání firem provozujících poukazové systémy, které po nich požadují desetiprocentní provize ze zájezdů zaplacených jejich prostřednictvím. V ostatních zemích EU prý tyto systémy neexistují, nebo jsou v nich provize mnohem nižší. Informoval o tom mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Vyjádření firem poskytujících cestovní poukazy se nepodařilo získat.

Okamura uvedl, že systémy poukázek na služby nejsou v Evropě běžné. Podle průzkumu AČCKA fungují z původních členských zemí EU pouze ve Francii. Odtud pocházejí i tři největší firmy na českém trhu, Sodexho Pass, Accor Services a Cheque Dejeuner. Zatímco v Česku žádají tyto firmy od cestovních kanceláří provize ve výši desetiny ceny zájezdu, v domovské Francii ji omezuje zákon na jedno procento.

Důvodem je podle Okamury nesystémová legislativa ohledně úlev a výhod pro zaměstnance, která daňově zvýhodňuje právě stravenky a poukazy. Firmy mohou odečíst ze svého daňového základu 55 procent ceny poukázek. "Jsme pro to, aby firmy mohly podpořit zaměstnanecké stravování nebo dovolenou, ale standardními legislativními prostředky, například odečitatelnými daňovými položkami," uvedl Okamura.

"Stravenkové firmy přišly se systémem poukazů na zájezdy, aniž by se předem dohodly s cestovními kancelářemi, které byly postaveny před hotovou věc. Zákazníci se na cestovní kanceláře, které nechtějí poukazy přijmout, často zlobí a odcházejí jinam," uvedl Okamura. Požadovaná desetiprocentní provize je podle něj za hranicí ziskovosti cestovních kanceláří. Malé a střední cestovní kanceláře přestaly poukázky přijímat nebo omezily platbu jimi na polovinu hodnoty zájezdu, aby pro ně nebyl obchod ztrátový.

AČCKA kritizuje celý systém poukázek pro zaměstnance, ve kterém jsou stravenky zvýhodněny daňovou legislativou a lidé v něm firmám platí za stravenky dvakrát. Zaměstnavatel nejprve zaplatí provozovateli za poukazy na potraviny provizi, která dosahuje podle oslovených obchodníků výše tří až pěti procent. Další provizi pak platí obchodník, kterému zaměstnanec stravenkou zaplatil.

Návrh reformy veřejných financí původně předpokládal zrušení daňových úlev na stravenky, v konečné podobě reformy ale podpora stravenek zůstala. Česká televize v pondělí přinesla informaci, že největší firma segmentu, Sodexho Pass, zaplatila za zachování daňové výjimky pro stravenky 100.000 eur firmě No Comment! blízké vedení ODS.

Vedle Francie užívá systém poukazů na služby v EU ještě Maďarsko, kde dosahuje provize výše šesti procent z ceny pobytu. V Řecku a Finsku se užívají poukazy na rekreaci na nekomerční bázi jako součást sociálních opatření. Poukazy na dovolenou podle průzkumu AČCKA nepoužívají v Británii, Německu, Španělsku, Švýcarsku a dalších západoevropských zemích. ACČKA sdružuje 271 českých cestovních kanceláří a agentur.

Největšími vydavateli poukazů na potraviny a služby v ČR jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 miliard až 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK