Sněmovna podpořila novelu, jež má omezit daňové úniky u biopaliv

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o spotřebních daních a dalších zákonů, která má zabránit daňovým únikům při výrobě biopaliv, zejména při přimíchávání biolihu do pohonných hmot. Dnešní mimořádná schůze sněmovny měla na programu pouze tento jediný bod a trvala zhruba půl hodiny. Pro návrh hlasovalo 180 poslanců ze všech stran, proti nebyl nikdo. Novela nyní zamíří do Senátu.

Novela mimo jiné snižuje sazbu spotřební daně na tzv. směsnou naftu, tedy takovou, která obsahuje nejméně 31 procent biosložky. Toto zvýhodnění podle důvodové zprávy potvrdila Evropská komise a platit může až do 30. června 2010.

Biolíh se do benzinu přimíchává od letošního 1. ledna. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve opakovaně zdůraznil, že bez přijetí odpovídajících opatření v zákonech hrozí mimořádné daňové úniky. Těm má zabránit dnes přijatá novela. Ministr Kalousek se dnešního jednání nezúčastnil, omluvil se ze zdravotních důvodů, stejně jako ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Jak uvedl zpravodaj k novele poslanec Michal Doktor (ODS), riziko úniků vzniklo kvůli tomu, že se sněmovna loni dohodla na dřívějším přimíchávání biosložek do pohonných hmot. "Ministerstvo financí tím pádem stálo v situaci, kdy bylo nutné zpřísnit některá kritéria tak, aby nedocházelo k daňovým únikům," řekl Doktor Českému rozhlasu a ČTK.

Norma nyní zamíří do Senátu. Ten by se jí podle informací ČTK mohl zabývat na nejbližší schůzi, která začne ve středu. Pokud ji senátoři schválí, zamíří k podpisu prezidentovi. Poslanci změnili účinnost novely z původně navrhovaného 1. února na první den v měsíci následující po dni vyhlášení ve sbírce zákonů. Doktor odhaduje, že by novela mohla začít platit k 1. březnu.

Ministerstvo financí může podle Doktora mezitím využít ke kontrolám například ustanovení zákona o správě daní a poplatků. "Ale je to takový ten příliš těžkopádný výklad; nicméně po dobu toho jednoho, maximálně dvou měsíců zcela postačující, nepostačující však pro celou praxi," domnívá se poslanec.

Poslanci naproti nepodpořili poslanecké tematické pozměňovací návrhy. Neprošlo například osvobození pohonných hmot pro vodní dopravu od spotřební daně nebo rychlejší navyšování podílu biosložek v pohonných hmotách. "Byly přijaty pouze pozměňující upravující účinnost," řekl Doktor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK