PRŮZKUM-Slov.inflace za prosinec zrychlí, sazby beze změny (OPAK.)

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Co: Slovenský HICP za prosinec, rozhodnutí o úrokových sazbách NBS * Kdy: 16.ledna; 29.ledna * Čeká se mírné zrychlení inflace, ponechání...

...sazeb beze změny

Martin Šanta

Inflace na Slovensku v prosinci pravděpodobně mírně zrychlila kvůli vyšším cenám ropy a potravin, její růst však zřejmě nepovede ke zvednutí úrokových sazeb, neboť klíčové kritérium pro přijetí eura není ohroženo. Ukázal to v pondělí průzkum agentury Reuters.

Podle mediánu odhadů 11 analytiků dosáhla prosincová meziroční inflace harmonizovaná podle kritérií Evropské unie (HICP) 2,4 procenta, tedy nepatrně vyšší úrovně proti 2,3 procenta za listopad. Meziměsíčně měly spotřebitelské ceny stoupnout o 0,2 procenta po listopadovém růstu o 0,4 procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen harmonizovaný podle kritérií EU je hlavním inflačním měřítkem připravenosti Slovenska na plánovaný vstup do eurozóny v roce 2009.

"Hlavními tahouny (inflace) zůstávají ceny potravin a dopravy," řekl Miroslav Frayer, analytik Komerční banky v Praze.

Dražší jídlo vyneslo inflaci z rekordního minima 1,2 procenta v létě až na 10měsíční říjnový vrchol 2,4 procenta.

Slovenská centrální banka i finanční trhy přesto očekávají, že Slovensko letos na jaře splní podmínku pro přijetí eura s velkou rezervou.

"Nesplnění maastrichtských kritérií nehrozí, neboť 12měsíční klouzavý průměr se posune níž i přes ten (očekávaný prosincový) meziroční růst o 2,4 procenta," řekl analytik Piotr Matys ze společnosti 4Cast v Londýně.

Slovenská inflace se drží již od srpna pod limitem pro přijetí eura, stanoveným jako hodnota vyšší o 1,5 procentního bodu proti průměru klouzavé míry inflace u tří zemí EU s nejnižším růstem cen.

Analytici dále očekávají, že Národní banka Slovenska (NBS) bude v nadcházejících měsících držet hlavní úrokovou sazbu beze změny a pravděpodobně počká na to, až stoupne srovnatelná sazba v eurozóně na slovenskou hladinu.

"Navzdory kvetoucí ekonomice nejsou znát známky zrychlování inflace tažené poptávkou," řekl Frayer. "NBS spíš počká na ECB, která by mohla zvednout sazby do konce roku, a dostat tak sazby na Slovensku a v eurozóně na roveň."

NBS drží klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 4,25 procenta od dubna, kdy ji snížila o 25 bazických bodů. Centrální banka očekává, že meziroční inflace harmonizovaná podle kritérií EU bude ke konci roku 2008 činit 2,3 procenta.

PRO TABULKU PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nL07446372].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK