Průmyslová výroba v listopadu zpomalila růst na 6,7 procenta

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v listopadu zpomalila meziroční tempo růstu na 6,7 procenta z říjnových 8,4 procenta. Průmysl tak nepřetržitě roste už 63 měsíců, tedy od září 2002. Oznámil to dnes Český statistický úřad. K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení a elektrických a optických přístrojů. Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy a chemické výrobě.

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách v listopadu meziročně vzrostly o 7,6 procenta, v běžných cenách byly vyšší o 8,6 procenta. Na jejich růstu se nejvíce podílela výroba dopravních prostředků a zařízení a také elektrických a optických přístrojů.

I přes zpomalení tempa růstu průmyslu se v listopadu zvyšoval počet zaměstnanců. Průměrný počet pracovníků meziročně stoupl o 1,2 procenta, firmy tak přijaly více než 14.000 nových pracovníků. Nejvíce jich nově zaměstnaly v produkci pryžových a plastových výrobků a dopravních prostředků. Naopak propouštělo se ve výrobě usní, textilií a textilních výrobků či těžbě nerostných surovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK