Vláda schválila novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Novou evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID, která například ukončí monopol národních burz na obchodování s akciemi, ve středu na svém zasedání schválila vláda. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Směrnici musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Dopad směrnice je velmi rozsáhlý a v Česku se má týkat většiny zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Podle překladatele, ministerstva financí, se jedná o jednu z nejrozsáhlejších legislativních změn na finančním trhu.

Směrnice v podstatě vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Zahraniční média ji považují za jednu z největších událostí v ekonomice unie za několik posledních let. Podle náměstka ministra financí Milana Šimáčka je cílem směrnice lepší fungování celoevropského trhu s investičními nástroji a odbourání zbytečných překážek při přeshraničním nabízení investičních služeb a zároveň příliš nezatížit účastníky trhu.

Účinnost schválené normy předpokládá MF od poloviny letošního roku. U účastníků kapitálového trhu, zejména obchodníků s cennými papíry, investičních zprostředkovatelů a organizátorů trhů, vyvolá novela potřebu provedení řady změn a úprav. "Podle našich informací se finanční instituce na změny vyvolané novelou připravují intenzivně již řadu měsíců, takže schválení zákona pro ně nebude rozhodně novinkou," řekl Šimáček.

V Evropské unii vstoupila směrnice v platnost od loňského listopadu, Česko ovšem z dalšími zeměmi mají zpoždění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK