Inflace v EU v prosinci vystoupila na 3,2 procenta

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. ledna (ČTK) - Míra inflace v zemích Evropské unie v prosinci činila 3,2 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 3,1 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Jen za prosinec se ceny zvýšily o 0,4 procenta. Inflace v eurozóně zůstala na 3,1 procenta, proti listopadu ceny vzrostly také o 0,4 procenta.

Růst cenové hladiny je ale nejlépe zřetelný z meziročního srovnání. Přesně před rokem, tedy v prosinci 2006, byla inflace v unii 2,2 procenta, v eurozóně dokonce pouze 1,9 procenta.

Inflace v České republice podle metodiky Eurostatu činila 5,5 procenta a zvýšila se z listopadové hodnoty 5,1 procenta. Ceny rostou i na Slovensku, ale mnohem pomaleji. Míra inflace tam vzrostla na 2,5 procenta, zatímco v listopadu činila 2,3 procenta.

Nejvíce se z meziročního pohledu zvýšily ceny za vzdělání, a to o 9,4 procenta, doprava zdražila o 5,6 procenta a ceny potravin se zvýšily o 4,8 procenta. Naopak telekomunikace o 2,3 procenta zlevnily. Ceny za rekreaci a kulturu meziročně vzrostly jen o 0,1 procenta, nicméně proti listopadu byly vyšší o 2,3 procenta.

Nejnižší inflaci z celé Evropské unii mělo v prosinci Nizozemsko, a to 1,6 procenta. Relativně nízká byla inflace také ve Finsku a ve Velké Británii. Nejvyšší inflace byla v Lotyšsku, a to 14 procent, v Bulharsku byla inflace 11,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK