VERZE 2-HICP Slovenska v prosinci stoupl na 1letý vrchol

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává souvislosti, komentáře...

...analytiků)

Slovenská meziroční inflace v prosinci vyšplhala na jednoleté maximum poháněna rostoucími cenami potravin a paliv, analytici však uvedli, že úrokové sazby se nezmění s tím, jak je země na dobré cestě ke splnění kritérií pro vstup do eurozóny.

Slovenské spotřebitelské ceny harmonizované s kritérii Evropské unie v prosinci meziročně vzrostly o 2,5 procenta po listopadovém růstu o 2,3 procenta, oznámil ve středu statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) vzrostl o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v minulém měsíci.

Analytici oslovení Reuters předpověděli meziroční zvýšení harmonizovaných spotřebitelských cen o 2,4 procenta a jejich meziměsíční růst o 0,2 procenta.

"Nyní se jeví jako téměř jisté, že nominální maastrichtské kritérium bude splněno, když (12měsíční) průměr činí 1,9 procenta a kritérium je stanoveno na 2,8 procenta," řekl Juraj Valachy, analytik Tatra banky v Bratislavě.

"Aby bylo kritérium ohroženo, musela by inflace meziročně vyskočit na 7 procent, což je velmi nepravděpodobné."

Inflace nabrala rychlost kvůli vyšším cenám potravin poté, co v létě zpomalila na rekordní minimum 1,2 procenta. Bratislava v srpnu poprvé splnila podmínku pro přijetí eura plánované na rok 2009.

Národní banka Slovenska (NBS) spolu s analytiky očekávají, ž se slovenská inflace bude nacházet bezpečně pod stanoveným stropem, až se bude na jaře hodnotit připravenost země na přijetí eura.

Otázkou nicméně zůstává, zda může Slovensko dokázat, že nízká inflace je udržitelná, aby se kvalifikovalo pro vstup do eurozóny.

NBS předpovídá, že inflace letos překoná její cíl 2,0 procenta a v prosinci 2008 dosáhne 2,3 procenta. Centrální banka se k čerstvým inflačním datům vyjádří v průběhu dne.

Podle Maastrichtské smlouvy nesmí inflace Slovenska harmonizovaná se standardy Evropské unie (HICP) přesáhnout o více než 1,5 procentního bodu průměrnou hodnotu tří členských zemí EU s nejnižším výsledkem. Prosincová čísla o inflaci dalších států EU se čekají později ve středu.

Analytici uvedli, že poslední inflační data neukazují na rizika poptávkou tažených tlaků v rychle rostoucí ekonomice, jež ve třetím kvartále loňského roku expandovala o rekordních 9,4 procenta. NBS tak v příštích měsících nemusí hýbat se sazbami.

"Podle nás ponechá NBS sazby na 4,25 procenta a bude pozorně sledovat ECB (Evropskou centrální banku), u níž čekáme, že ve třetím nebo ve čtvrtém kvartále sníží sazby na 3,75 procenta," řekl Piotr Matys, analytik firmy 4Cast v Londýně.

"Takže čekáme, že NBS někdy ve druhém pololetí sníží sazby o 50 bazických bodů."

(Pro podrobnosti o inflaci klikněte na [ID:nL16542413])

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK