MZe nevyplatí Eastern Sugar požadovaných 991,9 milionů korun

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství nevyplatí cukrovarnické společnosti Eastern Sugar (ES) 991,955 milionu korun, které firma požaduje za údajné poškození při přidělování cukerných kvót Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) v červenci 2003. Vyplývá to z odpovědi zaslané ministerstvem zemědělství firmě ES, kterou dnes poskytl ČTK zdroj z ministerstva. Ředitel Eastern Sugar Štěpán Hodač se k tomu odmítl vyjádřit.

"Ministerstvu zemědělství nezbývá než konstatovat, že společností Eastern Sugar ČR uvedená výše škody nebyla v jejich žádosti o náhradu škody nikterak specifikována a doložena," stojí v odpovědi.

Firma se cítila být poškozena tím, že její cukerní kvóta byla krácena mnohem více, než odpovídalo jejímu podílu na trhu. Před vstupem do EU měla být všem cukrovarnickým skupinám snížena kvóta na výrobu cukru o deset procent. Podle Hodače byla jeho společnosti snížena kvóta o 33 procent (cca 54.000 tun). Zástupci MZe a SZIF podle něho přislíbili snížení kvót kompenzovat přidělením kvóty z rezervy, kterou fond ale následně rozdělil jednotlivým firmám a ES získal z 26.750 tun podíl 3250 tun.

Firma Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, v roce 2007 vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (asi 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót. K jejímu protestu se podle serveru připojila také společnost Moravskoslezské cukrovary, v nichž drží většinu rakouská Agrana.

České soudy se rozdělením rezervní kvóty zabývaly již několikrát. Proti zamítavému verdiktu prezidia SZIF podal Eastern Sugar žalobu k Městskému soudu v Praze, který rozhodnutí prezidia zrušil a vrátil zpět k dalšímu řízení. Firma také podala kasační stížnost jako vedlejší účastník řízení k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí městského soudu. Podle Eastern Sugar z rozsudků Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze vyplývá, že všechna rozhodnutí SZIF o rozdělení kvóty z rezervy byla rozhodnutími nezákonnými.

Eastern Sugar před koncem roku 2006 oznámila, že chystá v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavření všech pěti závodů ve střední Evropě, tří v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. Vzdala se cukerné kvóty, za což z Bruselu získala finanční kompenzace, za českou kvótu více než dvě miliardy korun. Necelou třetinu z nich vyplatila českým zemědělcům.

Česko přišlo po odchodu cukrovarnické skupiny Eastern Sugar o povolenky na produkci více než 100.000 tun řepy. Loni tak tuzemská produkce klesla o čtvrtinu na přibližně 340.000 tun z dřívějších 450.000 tun. ČR, která byla dosud tradičním výrobcem a exportérem cukru, jej nyní musí více dovážet. Zatímco loni vyvezlo Česko v prvním pololetí 60.000 tun, což je třetina objemu ve stejném období roku 2006, dovoz vzrostl o polovinu na necelých 40.000 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK