VERZE 3-HICP Slovenska v prosinci stoupl na roční vrchol

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává vyjádření NBS, analytika,...

...souvislosti)

Slovenská meziroční inflace v prosinci vyšplhala na jednoleté maximum poháněna rostoucími cenami potravin a paliv, analytici však uvedli, že úrokové sazby se nezmění s tím, jak je země na dobré cestě ke splnění kritérií pro vstup do eurozóny.

Slovenské spotřebitelské ceny harmonizované s kritérii Evropské unie v prosinci meziročně přidaly 2,5 procenta po listopadovém růstu o 2,3 procenta, oznámil ve středu statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) stoupl o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v minulém měsíci.

Analytici oslovení Reuters předpověděli meziroční zvýšení harmonizovaných spotřebitelských cen o 2,4 procenta a jejich meziměsíční růst o 0,2 procenta.

"Nyní se jeví jako téměř jisté, že nominální maastrichtské kritérium bude splněno, když (12měsíční) průměr činí 1,9 procenta a kritérium je stanoveno na 2,8 procenta," řekl Juraj Valachy, analytik Tatra banky v Bratislavě.

"Aby bylo kritérium ohroženo, musela by inflace meziročně vyskočit na 7 procent, což je velmi nepravděpodobné."

Inflace nabrala rychlost kvůli vyšším cenám potravin poté, co v létě zpomalila na rekordní minimum 1,2 procenta. Bratislava v srpnu poprvé splnila podmínku pro přijetí eura plánované na rok 2009.

Národní banka Slovenska (NBS) spolu s analytiky očekávají, že se slovenská inflace bude nacházet bezpečně pod stanoveným stropem, až se bude na jaře hodnotit připravenost země na přijetí eura.

Podle Maastrichtské smlouvy nesmí inflace Slovenska harmonizovaná se standardy Evropské unie (HICP) přesáhnout o více než 1,5 procentního bodu průměrnou hodnotu tří členských zemí EU s nejnižším výsledkem.

DLOUHODOBĚ DĚLÁ INFLACE STAROSTI

Otázkou nicméně zůstává, zda může Slovensko dokázat, že nízká inflace je udržitelná, aby se kvalifikovalo pro vstup do eurozóny.

"Udržitelnost inflace je jedním ze slabých míst Slovenska, s nimiž se musí vypořádat na cestě k euru," řekl Miroslav Plojhar, ekonom u JP Morgan v Londýně.

"Inflace by měla v polovině roku dosahovat kolem 3 procent. Je to sice hodně, ale ne dost, aby to ospravedlnilo negativní hodnocení od Evropské komise. Ta by potřebovala pádný důvod, aby Slovensko nepřijala," dodal Plojhar.

Guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko řekl ve středu, že slovenská ekonomika se nepřehřívá a země má velmi dobré šance na splnění kritérií pro vstup do eurozóny.

Premiér Robert Fico však o víkendu řekl, že zrychlující inflace ve Slovinsku, nové členské zemi eurozóny, jej znervózňuje.

Fico uvedl, že nižší příjmy a cenová hladina by na Slovensku mohly vyvolat ještě silnější tlak na vyrovnání cen se zeměmi užívajícími euro poté, co se k nim Bratislava připojí.

NBS předpovídá, že inflace letos překoná její cíl 2,0 procenta a v prosinci 2008 dosáhne 2,3 procenta. Centrální banka se k čerstvým inflačním datům vyjádří v 15:00.

Analytici uvedli, že poslední inflační data neukazují na rizika poptávkou tažených tlaků v rychle rostoucí ekonomice, jež ve třetím kvartále loňského roku expandovala o rekordních 9,4 procenta. NBS tak v příštích měsících nemusí se sazbami hýbat.

"Podle nás ponechá NBS sazby na 4,25 procenta a bude pozorně sledovat ECB (Evropskou centrální banku), u níž čekáme, že ve třetím nebo ve čtvrtém kvartále sníží sazby na 3,75 procenta," řekl Piotr Matys, analytik firmy 4Cast v Londýně.

"Takže čekáme, že NBS někdy ve druhém pololetí sníží sazby o 50 bazických bodů."

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK