EBRD: Střední Evropa zřejmě neunikne dopadu problémů v USA

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 16. ledna (ČTK) - Země střední a východní Evropy zřejmě neuniknou dopadu problémů, s nimiž se kvůli krizi na trhu bydlení v USA potýkají Spojené státy. Řekl to první náměstek Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Varel Freeman. Obavy z recese americké ekonomiky už nyní nepříznivě ovlivňují finanční trhy po celém světě.

Freeman v listu Financial Times (FT) tvrdí, že střední a východní Evropa jen těžko může jít vlastní cestou prosperity bez ohledu na to, že zbytek světa se potýká s problémy. Freeman se rovněž zúčastnil konference Euromoney ve Vídni, kde přednesl podobné názory, jaké řekl FT.

"Nechci být pesimistou, myslím si ale, že je třeba být realistou. Člověk musí na těchto trzích rozpoznat rizika a že vzhledem ke stavu mezinárodních trhů jsou ta rizika určitě větší než před šesti měsíci," řekl. Finanční komunita si podle něj těžko připouští, že nastávají změny, zatímco ministři a centrální bankéři chtějí, aby ekonomika vypadala co nejlépe.

Data z poslední doby ukazují, že se na peněžních trzích prudce zvýšily takzvané spready, čili rozdíly v hlavních úrokových sazbách. "V červnu by bylo složité najít rozdíl nad 50 základních bodů. Dnes je 50 bodů možná jen průměr a rozdíly (mezi úročením půjček) jsou mnohem výraznější," poznamenal Freeman.

Jako příklad si bankéř zvolil Rusko, kde výše spreadu za půl roku vzrostla ze 40 na 100 základních bodů. Od prosince také platí, že je obecně těžší financovat transakce, i když Freeman připouští, že po několika týdnech se nedají dělat závěry a tvrdit, že nastávají zásadní změny.

Velcí dlužníci podle Freemana nemají problémy, když si chtějí obstarat úvěr, u menších bank už je to ale horší. Před půl rokem by prý menší banky žádné problémy nepociťovaly. "Trh provádí přecenění rizika, takže jsme teď v úplně jiném světě," řekl.

Bankéři a vládní činitelé přitom na budoucnost finančního sektoru v regionu obecně nahlíželi příznivěji. Oblastní ředitel italské banky Intesa Sanpaolo György Surányi nicméně upozorňuje, že nelze uniknout před rizikem, které vzniklo na globálním trhu. "To riziko musíme řešit konzervativně," řekl a dodal, že riziko je v regionu zatím zvládnutelné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK