CI loni zprostředkoval rekordních 182 investic za 71 mld. Kč

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč. Celkový objem loňských investic byl ale nižší než v roce 2006, kdy CzechInvest zprostředkoval 176 projektů v hodnotě 114,6 miliardy Kč. Byl mezi nimi totiž i nový závod jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích, jehož stavba si vyžádá zhruba 30 miliard Kč.

"V roce 2007 poprvé v historii agentury CzechInvest připravily domácí společnosti nejen největší počet projektů, ale současně do nich také přislíbily investovat nejvíce peněz," sdělila Alexandra Rudyšarová, která je pověřena řízením agentury CzechInvest. Zatímco české firmy loni předložily 55 projektů za 15 miliard korun, tak němečtí investoři, kterým patřilo druhé místo, měli 27 projektů v hodnotě 11,5 miliardy korun.

Loňský nižší celkový objem přislíbených investic oproti roku 2006 má podle Rudyšarové na svědomí zejména obří investice společnosti Hyundai a jejích dodavatelů. Díky Hyundai byly předloňské statistiky rekordní. Investoři loni v ČR přislíbili vytvořit 30.598 nových pracovních míst. Investiční projekty získané v roce 2006 by v budoucnu měly vytvořit 34.824 pracovních míst.

Největší počet investorů v roce 2007 zamířil na jižní Moravu. Ve 40 nových podnicích za 13 miliard korun zde v nejbližších letech najde práci 3900 lidí. "Na druhém místě skončil Ústecký kraj se 31 projekty. Shodně po sedmnácti investorech pak přilákala severní Morava, Olomoucký kraj a Plzeňský kraj," uvedla mluvčí CzechInvestu Lucie Králová.

Mezi 182 projekty, na kterých se agentura minulý rok podílela, je 65 procent expanzí. "Znamená to, že se podnikům v ČR daří natolik, že nejenže nemají důvod odcházet, ale naopak tu dál své aktivity rozšiřují. Právě rozšiřování produkce investorů, kteří už v ČR podnikají, je tím zřejmě nejvýznamnějším indikátorem kvality domácího podnikatelského prostředí," upozornila Rudyšarová, podle které tyto expanze přinášejí investice do nejmodernějších technologií, služeb nebo do výzkumu a vývoje.

Za velkou částí expanzí stojí podle Rudyšarové investoři, se kterými už agentura CzechInvest v minulých letech spolupracovala. "Řada z nich do ČR nejprve umístila výrobní projekty a na ně dnes navazují vývojová centra a střediska poskytující nejrůznější obchodní služby - od účetnictví, přes servis zákazníkům po programování softwaru," podotkla Rudyšarová.

V ČR v následujících letech vznikne 28 nových technologických center pro vědu a výzkum, jejichž stavbu loni CzechInvest zprostředkoval. V roce 2006 CzechInvest obdobných projektů získal 13. "Právě příklad technologických center ukazuje to, jak je důležité mít možnost nabídnout komplexní podporu jak z fondů EU, tak z národních zdrojů. Umíme tak podpořit širší spektrum projektů a ČR může díky tomu získat podobných projektů víc," míní Rudyšarová.

Podobný vývoj agentura CzechInvest očekává i mezi centry poskytujícími obchodní služby. "Počet takových investic se sice oproti roku 2006 o 13 projektů snížil, nicméně to nebylo způsobeno nižším zájmem investorů, ale vyčkáváním na spuštění národní i evropské podpory," uvedla Králová.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman minulý týden nevyloučil další omezení či úplně zrušení investičních pobídek pro investory z oboru zpracovatelského průmyslu. Státní podpora by poté podle Římana směřovala hlavně do projektů zaměřených na výstavbu technologických center či oblast strategických služeb. Podmínky pro udělování investičních podmínek již loni upravila novela zákona, podle které mají nyní podporu dostávat především technologicky náročné provozy.

Rudyšarová je pověřena řízením CzechInvestu od loňského listopadu, kdy nahradila Romana Čermáka, který Římana požádal o uvolnění z funkce. Čermák byl generálním ředitelem CzechInvestu od dubna. Tehdy ve funkci vystřídal Tomáše Hrudu, kterého Říman odvolal. Na protest proti odvolání Hrudy podalo výpověď několik desítek zaměstnanců CzechInvestu včetně celého vedení agentury. Opozice personální změny v CzechInvestu kritizovala a varovala, že mohou mít nepříznivý dopad na příliv investic do země i čerpání peněz z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK