Senát podpořil převod 4 miliard z FNM na prevenci záplav

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství bude moci disponovat se čtyřmi miliardami korun ze zrušeného Fondu národního majetku (FNM) na financování protipovodňových opatření. Peníze mají být převáděny do státních aktiv postupně až do roku 2012. Příslušnou novelu schválil Senát, nyní ji dostane k podpisu prezident.

Program prevence před záplavami počítá s použitím celkem 15 miliard korun. Devět miliard má být v příštích letech použito z úvěru od Evropské investiční banky. Dalších 2,2 miliardy korun půjde ze státního rozpočtu. Nejméně 500 milionů korun by pak měly představovat vlastní zdroje investorů.

Program je rozdělen do čtyř podprogramů. První je zaměřen na nádrže, druhý na vodní toky - zvyšování kapacity koryt, ochranné hráze nebo zvyšování průtočné kapacity jezů. Třetí podprogram má podpořit zvyšování bezpečnosti vodních děl a čtvrtý studie a průzkumy předcházející budování protipovodňových opatření.

Kromě zmíněného programu zahrnuje prevence záplav například také podpory na obnovu, odbahnění a rekonstrukce rybníků či protipovodňová opatření v rámci pozemkových úprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK