Západoevropské akcie v obavách z recese v USA dál výrazně klesaly

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Západoevropské akcie dnes navázaly na prudký úterní propad a dál výrazně oslabily až na šestnáctiměsíční minimum, třebaže během dne měly několikrát tendenci oživovat. Evropské akcie sledovaly pohyby na Wall Street, kde v první části obchodování převládal opět pokles. Trhy se obávají hrozící recese v USA a dnes na ně měl největší vliv propad akcií největšího amerického výrobce počítačových čipů Intel.

Souhrnný západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,7 procenta na 1385,28 bodu a během dne se propadl až na 1372,15 bodu, nejníže od září 2006. Od počátku roku ztrácí index přes osm procent. V úterý FTSEurofirst 300 oslabil o 2,6 procenta.

O více než jedno procento klesly indexy burz v Londýně a Frankfurtu. Nejhůře si vedly opět banky, jejichž souhrnný index sestoupil o 1,1 procenta.

Banky jsou stále pod dojmem úterní zprávy o vysoké čtvrtletní ztrátě americké Citigroup a obecně jsou pod tlakem nynější krize na hypotečním a úvěrovém trhu, která vede světové banky k rozsáhlému odepisování investic. Silný vliv na evropské akcie měly rovněž nepříznivé výsledky a výhledy Intelu.

Newyorský Dow Jonesův index ztrácel v době evropského závěru asi 0,6 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se kvůli oslabování Intelu propadal o dvě procenta. Kurz akcií Intelu ztrácel přes 12 procent a prudce klesaly i další technologické firmy jako Apple. Finanční sektor naopak díky uklidňujícím výsledkům banky JPMorgan Chase oživil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK