Stát bude moci poskytnout dotaci garančnímu fondu makléřů

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Stát bude moci poskytovat dotace Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry na vyplácení klientů zkrachovalých makléřských firem. Fond totiž na to nemá dostatek peněz. Umožňuje to vládní novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou schválil Senát. Nyní ji ještě dostane k podpisu prezident.

"Vláda tak reaguje na situaci, která vznikla po krachu několika obchodníků s cennými papíry. Garanční fond obchodníků s cennými papíry se dostal kvůli tomu do stavu, kdy není schopen dostát svým zákonným závazkům," řekl předseda senátního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS). Česko se tak podle něj může vystavit sankcím ze strany Evropské komise za nenáležitou transpozici směrnice o programech odškodnění investorů.

"Návrh novely zákona proto umožňuje poskytnout ze státního rozpočtu dotaci garančního fondu, i když není státním fondem, ale soukromou právnickou osobou," uvedl Adamec

Garanční fond vznikl v roce 2001. Objem vyplacených zákonných náhrad zákazníkům zkrachovalých brokerských firem se blížil k miliardě korun. Podle odhadů to ještě nebyla ani polovina celkové sumy. Fond měl nebo má na starosti odškodňování devíti případů. V minulosti obrátil na stát, který mu poskytl půjčku, fondu ale stále chybí peníze. Vláda se proto nyní rozhodla pomoci fondu prostřednictvím dotace.

Senátor Josef Novotný (SNK ED) uvedl, že v současné době dělá příjem fondu z obchodování s cennými papíry zhruba 100 milionů korun ročně. Dluhy, které byly na fond převedeny, ale představují i s penále zhruba 3,5 miliardy korun. "Čili kdyby se odškodňovali klienti pouze z příjmů garančního fondu, tak by to trvalo přibližně 30 let," podotkl Novotný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK