Cena zlata prudce klesla pod 900 dolarů

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Cena zlata dnes prudce klesla z rekordních maxim z počátku týdne a vrátila se pod hranici 900 dolarů za troyskou unci. Vedle vybírání zisků z dosavadního růstu byl propad ceny urychlen také odpoledním výrazným růstem kurzu dolaru k euru a pokračujícím poklesem cen ropy.

Cena zlata dnes v Londýně uzavřela na 874,55 dolaru za unci. Ztratila tak téměř tři procenta na úterní závěr v New Yorku, kdy končila zhruba na 900 dolarech. Výrazně klesly rovněž ceny stříbra a platiny.

V pondělí se cena zlata díky prudkému poklesu dolaru usadila nad 900 dolary a v úterý vystoupila jeho termínová cena v USA až na rekordních 916 dolarů. Růst ceny však přiměl obchodníky k inkasování dosavadních zisků; zlato jen za poslední měsíc získalo 15 procent a za poslední rok to bylo asi 50 procent.

K poklesu přispěl také propad cen ropy, kde se trh začal obávat příchodu recese v USA a jejího dopadu na poptávku. Dnes se ropa vrátila pod hranici 90 dolarů za barel a je tak již deset procent pod nedávným rekordem těsně nad 100 dolary.

Výrazně do cen zlata také promluvilo oživení dolaru. Americká měna dnes přestala oslabovat a odpoledne získala na euro asi jedno procento. Evropskou měnu na konci dne srazilo vyjádření člena rady Evropské centrální banky Yvese Mersche, který řekl, že banka asi sníží odhady ekonomického růstu pro letošní rok.

Někteří analytici, například z banky Goldman Sachs, se domnívají, že recese bude cenám zlata svědčit a čekají další růst, případně setrvání na nynější úrovni. Jiní však jsou opatrní. "Myslíme si, že je tu riziko slabosti akcií a rizikových devizových transakcí, které by v kombinaci s dalším zpevňováním dluhopisů mohlo vyvolat všeobecné likvidace investičních pozic," řekl agentuře Reuters John Reade z UBS Investment Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK