Brusel chce po Česku vrátit dotaci 430 milionů Kč

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - České republice podle čtvrtečního Práva hrozí, že bude muset v souvislosti s projektem z 90. let, který selhal vinou ministerských úředníků, vrátit dotaci 430 milionů korun. Na návratu 330 milionů do unijní pokladny přitom Evropská komie (EK) trvá, o zbývajících 100 milionech chce rozhodnout později, píše Právo s tím, že mu to potvrdili zástupci ministerstva financí (MF) i ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Podle deníku tak Česku hrozí, že zaplatí za skandál s tunelováním peněz z unijního fondu Phare na MMR, kvůli kterému bylo v září 2006 obžalováno deset podnikatelů a vysokých ministerských úředníků včetně bývalého náměstka ministra Pavla Němce (US-DEU) Petra Formana.

Česko bude muset zřejmě stamiliony zaplatit, protože EK odmítla návrh na obnovení projektu podpory malého a středního podnikání z prostředků Phare. MMR se snažilo v závěru loňského roku celou situaci zachránit, když prostřednictvím vlády Evropské komisi navrhlo, že zajistí polovinu unijní alokace. Zbytek by dodal stát ze svých rozpočtových rezerv a projekt z 90. let by byl znovu nastartován.

Tento návrh však komise definitivně zamítla dopisem, který byl minulý týden doručen ministerstvu financí, píše Právo.

"Hledali jsme řešení, které bylo komfortní pro EK a současně naplnilo původní účel - pomoci malému a střednímu podnikání. Brusel jej ale neakceptoval. Neznamená to však, že bychom automaticky měli vše vrátit. Jsme připraveni s EK jednat o každé koruně, která by měla zůstat v Česku. Bohužel, podmínky k tomu nemáme ideální," řekl Právu náměstek ministra pro místní rozvoj pro legislativu Miroslav Kalous.

Zamítavý postoj EK Právu potvrdil i mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. "Nyní lze očekávat další komunikaci s EK v této věci, která by vedla ke konečnému vysvětlení vzniklé situace a k vypořádání s komisí," řekl Právu.

EK se začala o způsob využívání podpor EU Českem zajímat poté, co byla českými orgány dotazována kvůli stíhání Formana a jeho společníků v čele s poradcem Radimem Špačkem. Ti byli obžalování z podvodu a praní špinavých peněz a nyní se zodpovídají před Městským soudem v Praze. Podvodu se měli dopustit tím, že se přes Nadaci pro rozvoj regionů, která evropské peníze na projekty rozvoje podnikání spravovala a skrze své čtyři dceřiné firmy rozdělovala, chtěli v letech 2003 až 2005 obohatit o 229 milionů korun, píše dnešní Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK