Biolíh se bude do Česka převážně dovážet

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Biolíh, který se letos začal přimíchávat do benzinu, se bude z větší části do Česka vozit ze zahraničí, především pak z Brazílie. Také řepkový metylester, který se povinně přimíchává od září loňského roku do nafty, se zhruba z poloviny také dováží ze zahraničí, většinou z Německa. Píše to Mladá fronta Dnes.

Důvodem potíží je v případě biolihu drahé obilí, které výrazně zvýšilo jeho cenu. Ta je přitom problémem i pro řepkový metylester.

Smlouvy o nákupu biopaliva nyní dokončují dva hlavní výrobci pohonných hmot v Česku Unipetrol a státní Čepro. Obě firmy potvrdily, že kvůli vysokým cenám biolihu se rozhodly nahradit polovinu dodávek ze zahraničí. "Polovinu biolihu nakoupíme v zahraničí, protože je to levnější," řekla MfD mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová. Druhou polovinu bude Unipetrol podle ní nakupovat v Česku, ale především z logistických důvodů, tedy výhodnosti dopravy.

"Máme nabídky z Brazílie, u nichž litr biolihu vychází zhruba na 17 korun. To je o dvě koruny méně než nejlevnější nabídky od nás," řekl MfD generální ředitel Čepra Pavel Švarc. Z Česka bude Čepro nakupovat biolíh pouze od cukrovaru TTD Dobrovice, který ho vyrábí výhodněji z cukrové řepy.

Dodávat Čepru bude zřejmě i průmyslový lihovar Trmice. Ten začal vyrábět teprve loni v listopadu, kdy dostavěl závod za 1,3 miliardy korun. Podle zdrojů z trhu musel lihovar nabídnout například Čepru takovou cenu biolihu, že na ní bude "hodně krvácet". Šéf lihovaru Antonín Vávra řekl MfD, že investiční projekt závodu počítal s úplně jinými podmínkami na trhu.

Některé lihovary se kvůli nekonkurenceschopnosti a ztrátám už rozhodly zatím výrobu uzavřít, nebo odložily závěr lihovar vůbec stavět či modernizovat. "V listopadu jsme s výrobou biolihu skončili. Při těchto cenách obilí není možné vyrábět", cituje MfD majitele firmy Ethanol Energy Otakara Moťku.

Moravský lihovar Kojetín, který připravoval výstavbu jednotky na výrobu biolihu, zase svůj záměr odložil, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK