Japonské akcie posílily díky slabší domácí měně

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek posílily o více než dvě procenta po předchozích čtyřech poklesech za sebou. Investoři nakupovali exportní podniky, například automobilky, protože kurz amerického dolaru oživil vůči japonskému jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 2,1 procenta na 13.783,45 bodu poté, co se ve středu propadl na nejnižší úroveň od října 2005. Širší index Topix se zvýšil o 2,2 procenta na 1330,44 bodu, napsala agentura Reuters.

Největší japonská automobilka Toyota Motor posílila o tři procenta a její hlavní domácí konkurent Honda Motor o 3,9 procenta. Výrobce průmyslových robotů Fanuc, jenž se nejvíce podílel na středečním poklesu tokijské burzy, si připsal dokonce o 8,4 procenta.

Na devizovém trhu si dolar udržel zisky vůči euru, které si připsal poté, co výroky představitelů evropské centrální banky posílily obavy, že slabost ekonomiky by se mohla ze Spojených států přenést i do Evropy. V závěru japonského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,4648 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK