Koruna umazává středeční ztráty

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne proti euru zmírňovala středeční pokles a lehce posílila na 26,12 Kč/EUR. Mírně silnější proti středečnímu závěru se koruna obchodovala i vůči dolaru na kurzu 17,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní den začal na evropských trzích korekcí včerejšího výrazně negativního vývoje. Ani střední Evropa v tomto není výjimkou," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Koruna posiluje podobně jako ostatní měny regionu.

Česká měna pozitivně reagovala na komentář viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera. Ten serveru Týden.cz řekl, že proti současné vysoké inflaci se úrokové sazby zdají nízko. "Otázkou tedy je, do jaké míry by při této situaci sazby přece jenom měly být vyšší. Už třeba proto, aby měnové podmínky nebyly z pohledu aktuálních reálných úrokových sazeb takhle uvolněné," řekl Niedermayer serveru.

Dolar se vůči euru drží mírně nad hranicí 1,4600 USD/EUR. Americké měně pomohly k růstu na současnou úroveň hlavně obavy o dopadu zpomalení americké ekonomiky na Evropu. Kurz by dnes mohl ovlivnit projev šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho v americkém parlamentu a čtvrtletní výsledky americké finanční skupiny Merrill Lynch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK