Euro na 2týd dnu, trápení dolaru však asi nekončí

17.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve čtvrtek sklouzlo na dvoutýdenní minimum k dolaru po prudkých výprodejích z předchozího dne, kdy výroky představitele Evropské centrální ...

...banky (ECB) vzbudily obavy, že by se ekonomická slabost již mohla šířit ze Spojených států do Evropy.

Člen bankovní rady ECB Yves Mersch ve středu agentuře Bloomberg řekl, že nevylučuje možnost sestupné revize prognózy ekonomického růstu eurozóny pro letošní rok a že centrální banka by měla zůstat v boji proti inflaci flexibilní.

Euro ve středu kleslo o více než 1 procento, což představuje nejhorší denní výkon za měsíc.

Podle analytiků však dolar asi jen těžko pokročí dál vzhledem k obecnému očekávání, že americká centrální banka (Fed) na konci ledna sníží úrokové sazby nejméně o půl procentního bodu, aby podpořila ochabující ekonomiku.

Měnová stratéžka Antje Praefckeová z Commerzbank se domnívá, že údaje o nové výstavbě ve Spojených státech ve 14:30 SEČ a projev šéfa Fedu Bena Bernankeho v Kongresu v 16:00 mohou znovu nastartovat výprodeje dolaru a přispět k zotavení eura.

"Stále se držíme názoru, že v nadcházejících týdnech uvidíme euro na 1,50 dolaru," řekla Praefckeová.

Euro ve čtvrtek kleslo až na 1,4589 dolaru. V 11:50 stálo na 1,4610 <EUR=>, o třetinu slabší proti závěru předchozí seance.

Dealeři zmínili nahromadění hladin pro automatické příkazy k zamezení ztrát poblíž kursu 1,4580 dolaru, které zřejmě prozatím zabránilo hlubšímu poklesu jednotné měny.

Vůči japonské měně dolar oslaboval na 107,40 jenu <CHF=> poté, co ve středu spadl na dvouapůlleté dno 105,90.

Kromě projevu Bernankeho a amerických dat je ve čtvrtek na programu také vystoupení prezidenta ECB Jeana-Claudea Tricheta.

Trichet ve středu po výrocích svého kolegy z bankovní rady Mersche prohlásil, že stále očekává, že ekonomika eurozóny letos poroste v souladu se svým potenciálem.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK