Euro se vzdaluje od 4měsíčního dna vůči jenu

18.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro se v pátek odrazilo od čtyřměsíčního dna vůči jenu poté, co pozdní zotavení asijských akcií v čele s japonským indexem Nikkei přimělo...

...investory, aby omezili očekávání, že se budou dál rozvazovat carry obchody.

V těchto riskantních operacích investoři používají nízkoúročené měny jako jen k financování nákupů aktiv s vyšší úrokovou prémií.

V 10:20 euro <EURJPY=> posilovalo na 156,55 jenu, a vzdalovalo se tak od úrovně 155,71 jenu, naposledy zaznamenané 10.září 2007.

Dolar rostl na 106,91 jenu <JPY=>, respektive na 1,4639 za euro <EUR=>.

Euro udržovaly vůči dolaru pod tlakem obavy, že evropské úrokové sazby již dosáhly vrcholu.

"Vzepětí na akciových trzích, k němuž došlo během noci..., obecně učinilo trhy trochu tolerantnější vůči riziku, což bývá poněkud negativní pro jen," řekl Adam Cole, globální šéf devizové strategie u firmy Royal Bank of Canada Capital Markets.

Asijské akcie zpočátku sklouzávaly kvůli obavám, že americká ekonomika po posledních datech míří do recese. Investory ale později povzbudily zprávy o finančních opatřeních podporovaných americkým prezidentem Georgem W. Bushem, jež mají ochránit nejsilnější světové hospodářství před zpomalením.

Slabší zahájení evropských akciových burz však zisky eura vůči jenu omezovalo. Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ztrácel přes 0,8 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK