Rusko nabízí Bulharsku úvěr na elektrárnu Belene

18.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Rusko nabízí Bulharsku úvěr ve výši 3,8 miliardy eur (99,33 miliardy korun) na stavbu jaderné elektrárny Belene, uvedl v pátek ruský prezident...

...Vladimir Putin.

Putin během státní návštěvy v Bulharsku asistoval u podpisu smlouvy v hodnotě 4,0 miliardy eur s generálním dodavatelem stavby, kterým je ruský Atomstrojexport, kontrolovaný státní monopolní firmou Gazprom <GAZP.MM>.

O 49procentní majetkový podíl v elektrárně se ucházejí ČEZ <CEZPsp.PR>, italský Enel <ENEI.MI>, německé společnosti E.ON <EONG.DE> a RWE <RWEG.DE> a belgický Electrabel kontrolovaný francouzskou firmou Suez <LYOE.PA>.

"Na realizaci plánu s Belene bylo v rozpočtu ruské federace vyčleněno 3,8 miliardy eur, a pokud bude třeba, jsme připraveni je poskytnout Bulharsku jako půjčku," řekl Putin na tiskové konferenci.

Atomstrojexport by měl společně s francouzskou firmou Areva <CEPFi.PA> a německým Siemensem <SIEGn.DE> začít výstavbu ještě letos nebo na začátku roku 2009, aby první z obou reaktorů o výkonu 1000 megawattů mohl fungovat od roku 2013.

Bulharská státní agentura NEK chce strategického partnera pro výstavbu a provozování elektrárny vybrat do července.

Do července chce NEK také vybrat v tendru hlavního manažera pro zajištění financování projektu.

Bulharsko si již dříve vzalo úvěr 250 milionů eur od BNP Paribas <BNPP.PA> na financování prvního roku výstavby a chce získat také až 600 milionů eur od Evropské investiční banky a agentury Evropské unie Euratom.

(1 euro = 26,14 Kč)

[SOFIE/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK