ČEZ dal nabídku na výstavbu rumunské elektrárny Borzesti

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes podala nabídku v tendru na strategického partnera při plánované výstavbě nové elektrárny v rumunském Borzesti. Detaily nabídky nebudou zveřejněny, sdělila mluvčí firmy Eva Nováková. Soutěž vypsala státní energetická společnost Termoelectrica, která v Rumunsku provozuje tepelné elektrárny. Nový elektrárenský blok v Borzesti má mít podle dřívějších informací instalovaný výkon 400 až 500 megawattů a jako palivo má sloužit černé uhlí nebo plyn.

Letos jde již o druhou soutěžní nabídku, kterou ČEZ v Rumunsku podal. Minulý týden skupina předložila nabídku v tendru na modernizaci elektrárny a výhledově i stavbu nového zdroje v Galati, který vypsala rovněž Termoelectrica.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala většinový podíl ve společnosti Electrica Oltenia. Loni ČEZ oddělil regulované činnosti distribuce elektřiny od jejího prodeje. Vznikla tak prodejní společnost CEZ Vanzare a distribuční společnost CEZ Distributie.

ČEZ se vedle Borzesti a Galati zapojil v Rumunsku i do dalších projektů. Loni v listopadu byl vybrán jako jeden z partnerů v projektu výstavby a provozu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Černavoda. Bloky by měly být uvedeny do provozu v letech 2014 a 2015.

ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším domácím subjektem. Kromě České republiky působí firma v dalších deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Odhadovaný loňský čistý zisk skupiny ČEZ dosáhl včetně mimořádných vlivů rekordních 42,6 miliardy korun; letos má dále vzrůst na 46,6 miliardy. V roce 2006 skupina vydělala 28,8 miliardy Kč. ČEZ ze dvou třetin vlastní stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK