Na Liberecku objevili veterináři ovci nakaženou klusavkou

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Habartice (Liberecko) 21. ledna (ČTK) - Ovci nakaženou klusavkou, která je obdobou takzvané nemoci šílených krav (BSE), objevili veterináři v soukromém chovu v Habarticích na Liberecku. Laboratorní test odhalil nemoc u jednadvacetiměsíční ovce, která uhynula na pastvě. Celé stohlavé stádo je nyní v karanténě a čeká se na potvrzení výsledku referenční laboratoří. Nelze vyloučit možnost, že bude kvůli nákaze vybito celé stádo, řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

V Česku se klusavka vyskytla v minulosti jen ojediněle. V roce 2002 nákazu objevili u farmáře z Helvíkovic poblíž Ústí nad Orlicí, celkem tam tehdy testy odhalily 23 nemocných kusů. Stádo pocházelo z Nizozemska. O rok později se nákaza objevila také v sousedním Slovensku. Do českých chovů se ale tehdy nedostala. Jak se nakazila ovce v Habarticích, veterináři zatím nevědí. Řekl to Václav Švihel z Krajské veterinární správy v Liberci.

Klusavka je chronické infekční onemocnění ovcí vyvolané infekčními priony. Patří do skupiny transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), do níž spadá i takzvaná nemoc šílených krav (BSE). Toto onemocnění ovcí je rozšířené po celém světě, postihuje centrální nervový systém a vede k úhynu zvířete. Klusavka postihuje ovce a kozy, na člověka není přenosná. "Všechna uhynulá zvířata starší 18 měsíců se na tuto nemoc povinně testují," dodal Švihel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK