ČEZ tento týden zřejmě znovu spustí odkup vlastních akcií

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ během tohoto týdne zřejmě obnoví odkup vlastních akcií. Firma ho pozastavila před vánočními svátky, kdy rovněž oznámila, že v něm chce pokračovat znovu ve čtvrtém lednovém týdnu. ČEZ ovšem zatím tají, v jaký den přesně plánuje odkup opět spustit.

Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž pouze řekl, že opětovný odkup zahájí v souladu s prosincovým oznámením. "Více k tomu v tuto chvíli říci neumím a nemůžu," uvedl Kříž.

Firma v prosinci zdůvodnila zhruba měsíční přerušení odkupu tím, že chce dát vedoucím manažerům čas na to, aby využili opce z motivačního programu. "ČEZ tak bude moci lépe využít limit pro zpětný odkup akcií," řekl tehdy generální ředitel společnosti Martin Roman.

Loňská valná hromada umožnila firmě z trhu stáhnout až 59,22 milionu akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Již před zahájením odkupu ale ČEZ držel díl vlastních akcií. Aby nyní schválený limit využil co nejvíce, musel ČEZ část akcií převést na manažery. Firma totiž nemůže držet více než desetiprocentní podíl na svém základním kapitálu.

ČEZ počátkem ledna oznámil, že manažeři uplatní opce na 1,378 milionu akcií, což je zhruba 0,23 procenta všech akcií firmy.

Firma naposledy na burze nakupovala své akcie 21. prosince; celkem již odkoupila 8,05 procenta vlastních akcií. "Podle našich výpočtů může ČEZ odkoupit 9,7 procenta vlastních akcií, zbývá mu tedy odkoupit pouze cca 1,7 procenta. Podle průměrné denní likvidity v době odkupu by dokončení mohlo trvat 36 dní," řekl analytik Atlantik FT Petr Novák.

"Očekáváme, že obnovení odkupu by mělo být pozitivní pro cenu akcií společnosti ČEZ, protože sama firma během odkupu představuje významnou část poptávky (dvaadvacetiprocentní podíl). Vývoj ceny akcií ale bude také velmi záviset na náladě na trhu," podotkl Novák.

Dnes akcie ČEZ ztratily na pražské burze přes pět procent, když uzavíraly na 1170 korunách. Vývoj byl v souladu s trhem; burzovní index PX klesl o 4,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK