Cena ropy se propadla na šestitýdenní minimum

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Cena ropy se propadla na šestitýdenní minimum pod 89 dolarů za barel kvůli poklesu na akciových trzích a stoupajícím obavám ze zpomalení růstu ekonomiky Spojených států. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Kolem 15:15 SEČ klesla cena americké lehké ropy o 1,57 dolaru na 89 dolarů. Předtím se propadla až na 88,67 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od 11. prosince. Severomořská ropa Brent zlevnila o 1,29 dolaru na 87,94 dolaru, napsala agentura Reuters.

Akciové trhy dnes oslabovaly kvůli obavám, že snaha Bílého domu o podporu americké ekonomiky nebude stačit k odvrácení recese. "Dnešní náladě dominovalo zpomalení hospodářského růstu," řekl analytik Tony Machacek ze společnosti Bache Commodities.

Poptávku po ropných produktech, jako jsou topný olej a benzin, nyní tlačí dolů vysoké ceny a nezvykle teplé počasí. Slabší spotřeba přiměla některé rafinerie ve Spojených státech, Evropě a severovýchodní Asii omezit produkci. "Vzhledem k celkem uspokojivé úrovni zásob benzinu v USA bude růst poptávky v zemi pravděpodobně oslabovat," uvedla společnost Barclays Capital.

Cena americké ropy se již snížila o více než deset procent z rekordního maxima 100,09 dolaru, na které se vyšplhala začátkem roku. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý týden předpověděla, že poptávka po ropě bude v prvním čtvrtletí nižší, než se původně očekávalo. Za slabší poptávkou by měl podle IEA stát útlum americké ekonomiky a jeho dopady na zbytek světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK