ČR chce přesun agrárních plateb stejný pro všechny státy EU

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - ČR přišla v rámci diskuze o reformě zemědělské politiky EU s návrhem, aby se přesun části zemědělských dotací z přímých plateb do fondu rozvoje venkova týkal všech farem bez ohledu na velikost. Na zasedání rady ministrů zemědělství a rybolovu unie v Bruselu jej přednesl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Chce tak zajistit, aby byl objem převáděných financí ve všech státech podobný. Současný návrh předpokládá zvýhodnění menších farem a je pro ČR s převažujícími velkými zemědělskými podniky nevýhodný.

Gandalovič již dříve avizoval souhlas Česka se snížením objemu přímých plateb za podmínky, že peníze zůstanou v ČR. Nyní požaduje, aby byl podíl převáděných prostředků ve všech členských zemích srovnatelný. "Navrhuji zavést modulaci, tedy převod finančních prostředků z přímých plateb do rozvoje venkova, pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost," řekl ministr.

Podle současného návrhu by se opatření vůbec nedotklo farem pobírajících přímé platby na půdu do 5000 eur ročně. U větších farem se má podíl prostředků převáděných z přímých plateb do fondu rozvoje venkova zvyšovat v několika skocích.

Návrh v případě schválení nejvíce znevýhodní ČR, kde velké zemědělské podniky hospodaří na většině půdy. Navrhovaný strop 5000 eur odpovídá farmě obhospodařující asi 18 hektarů. Opatření by dopadlo na 2014 současných podniků, které obhospodařují téměř 77 procent zemědělské půdy, uvedl náměstek ministra Ivo Hlaváč.

Současný komisní návrh reformy je pro Agrární komoru ČR nepřijatelný. "Přesun části prostředků z přímých plateb do fondu rozvoje venkova není ideální, ale AK je ochotna na něj přistoupit," uvedl dnes prezident AK Jan Veleba.

S návrhem poklesu objemu zemědělských dotací počítá návrh reformy unijní zemědělské politiky, který připravila komisařka Marianne Fischerová-Boelová. Návrh počítá se snížením základních zemědělských dotací EU, tedy přímých plateb, podle velikosti podniku. Vůbec nemají být postiženy malé farmy pobírající dotace do 5000 eur ročně, nejvíce pak farmy dotované více než 300.000 eury ročně, které mají přijít až o 45 procent dotací. Spolu s Českem jsou proti země s výrazným zastoupením velkých farem - Maďarsko, Německo nebo Británie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK